Home / EKONOMIKA / Slovenské kúpele mali najmenej zahraničných klientov od roku 2009

Slovenské kúpele mali najmenej zahraničných klientov od roku 2009

11.9.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenské kúpele mali vlani najmenej klientov zo zahraničia od roku 2009. Liečebný pobyt využilo necelých 8-tisíc osôb bez trvalého pobytu na Slovensku. Počet zahraničných hostí v slovenských kúpeľoch klesol počas pandémie COVID-19 na štvrtinu obvyklého stavu.

V roku 2021 ich bolo takmer o 77 % menej, v roku 2020 o 75 % menej oproti priemeru rokov 2015 až 2019. Vyplýva to zo zverejnených údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) za 30 prírodných liečebných kúpeľov a kúpeľných liečební. Väčšina vlaňajších zahraničných klientov pochádzala z Česka.

Z celkového počtu 8-tisíc liečených cudzích štátnych príslušníkov ich bolo takmer 4,6 tisíca. Ďalších 1,1 tisíca prišlo z Nemecka. Necelé štyri stovky hostí pochádzali z Rakúska a Izraela. Z Kuvajtu, Poľska a Saudskej Arábie pochádzalo okolo dvesto osôb. Veľmi nízke zastúpenie mali Ukrajina, Rusko či Litva.

Zahraniční klienti slovenskych kupelov boli takmer v 99 % prípadov samoplatcami pobytu. Viac ako polovicu z nich tvorili osoby staršie ako 65 rokov.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Kúpele
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenské kúpele mali najmenej zahraničných klientov od roku 2009 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *