Home / EKONOMIKA / Zdražovanie ich môže paralyzovať. Samosprávy adresovali vláde návrh riešení, ako udržať mestá v chode

Zdražovanie ich môže paralyzovať. Samosprávy adresovali vláde návrh riešení, ako udržať mestá v chode

6.9.2022 (Webnoviny.sk) – Samosprávy musia okamžite riešiť súčasnú ekonomickú a energetickú krízu. Únia miest Slovenska (ÚMS) preto adresuje vláde šesť vlastných návrhov, ktoré môžu pomôcť mestám zvládnuť dramatickú finančnú situáciu. Informovala v tlačovej správe hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.

V návrhu je šesť bodov

ÚMS žiada vládu SR o prijatie šiestich návrhov a to, refundáciu vyplatených odmien, kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách, kompenzáciu jednorazovej odmeny pre zamestnancov, schválenie avizovanej novely zákona o rozpočtových pravidlách, odpustenie pôžičiek počas pandémie COVID-19 a zníženie DPH na energie z dôvodu zvyšovania ich cien.

Systémové a strategické opatrenia musia podľa ÚMS prísť zo strany štátu. Zástupcovia miest sa na tom zhodli na utorňajšom online rokovaní Prezídia Únie miest Slovenska. List s týmito návrhmi ÚMS zašle predsedovi vlády SR, ministrovi financií SR, predsedovi NR SR a predsedom poslaneckých klubov.

Ohrozený chod miest

ÚMS pripomína, že enormný nárast bežných výdavkov ohrozuje plnenie základných funkcií miest a paralyzuje možnosti dôležitých investícií vrátane spolufinancovania projektov z eurofondov.

Bez dostatočných finančných zdrojov nedokážu mestá potrebne rýchlo reagovať ani na riešenie extrémne vysokých cien energií a energetickej krízy.

„Upozorňujeme štát na to, aké dramatické následky majú na mestá rozhodnutia vlády a parlamentu. Neustále vyzývame štát k predloženiu systémových opatrení, ktoré nielen napravia súčasné nedostatky, ale budú aj riešením pre budúcnosť. Aj teraz prichádzame s konkrétnymi návrhmi a ja chcem veriť, že ich vláda vypočuje a prijme. Sme viazaní zákonom a našou prísahou, že sa musíme postarať o našich obyvateľov. Preto žiadame predstaviteľov štátu, aby nám k tomu vytvorili podmienky,“ uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček.

V súvislosti s energetickou krízou ÚMS schválila vytvorenie samostatnej pracovnej skupiny zo zástupcov 61 členských miest. Budú pomáhať mestám v hľadaní riešení a jej závery budú slúžiť ako relevantné podklady pri zastupovaní miest v štátom zriadených pracovných skupinách pre riešenie energetickej krízy.

Viac k témam: Cena energií, Samosprávy, Zdražovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zdražovanie ich môže paralyzovať. Samosprávy adresovali vláde návrh riešení, ako udržať mestá v chode © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *