Home / SLOVENSKO / Odsúdený Dušan Kováčik sa vo štvrtok opäť postaví pred súd, čelí obvineniam z prijímania úplatkov

Odsúdený Dušan Kováčik sa vo štvrtok opäť postaví pred súd, čelí obvineniam z prijímania úplatkov

4.9.2022 (Webnoviny.sk) – Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je právoplatne odsúdený na trest osem rokov väzenia, sa má vo štvrtok (8. septembra) znovu postaviť pred súd.

Podplácanie a prijímanie úplatkov

Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici totiž na štvrtok ako aj na piatok (9. septembra) vytýčil hlavné pojednávanie vo veci, v ktorej je Kováčik obžalovaný spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X“. Kým bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry je obžalovaný z prijímania úplatku, Peter K. je obžalovaný z podplácania.

Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil Dušana Kováčika sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Oslobodenie šéfa takáčovcov

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája tohto roku Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur.

Založenie zločineckej skupiny

Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Viac k témam: Podplácanie, Súdy, Takáčovci, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Odsúdený Dušan Kováčik sa vo štvrtok opäť postaví pred súd, čelí obvineniam z prijímania úplatkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *