Home / SVET / USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na zlikvidovanie mín, ktoré zabíjajú a mrzačia nevinných civilistov

USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na zlikvidovanie mín, ktoré zabíjajú a mrzačia nevinných civilistov

10.8.2022 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty oznámili, že Ukrajine poskytnú 89 miliónov dolárov na zlikvidovanie nášľapných mín, ktoré na ukrajinskom území rozmiestnili ruské sily. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Od marca bolo na Ukrajine zneškodnených asi 160-tisíc mín, no podľa amerického ministerstva zahraničia zhruba päť miliónov Ukrajincov stále žije v oblastiach ohrozených mínami, ktoré nastražili Rusi.

Podľa Američanov bude rozsah odmínovacích prác podobný ako pri takýchto misiách vo Vietname, Kambodži a Laose po americkej vojne v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

„Nezákonná a nevyprovokovaná ruská invázia na Ukrajinu zasypala obrovské časti krajiny nášľapnými mínami, nevybuchnutou muníciou a improvizovanými výbušnými zariadeniami. Tieto výbušné nebezpečenstvá blokujú prístup k úrodnej poľnohospodárskej pôde, odďaľujú úsilie o obnovu, bránia vysídleným komunitám v návrate do ich domovov a naďalej zabíjajú a mrzačia nevinných ukrajinských civilistov,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničia.

(1 EUR = 1,0234 USD)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na zlikvidovanie mín, ktoré zabíjajú a mrzačia nevinných civilistov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

Cieľ nie je jadrový.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *