Home / SLOVENSKO / Čaputová: Nikdy v našej modernej histórii nebolo Slovensko bližšie vojne

Čaputová: Nikdy v našej modernej histórii nebolo Slovensko bližšie vojne

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Nikdy v modernej histórii nebolo Slovensko bližšie vojne. Nikdy od vstupu do Severoatlantickej aliancie nebolo Slovensko bližšie k možnej aktivácii článku 5.

Na otvorení Veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, ktoré sa konalo v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí, to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

„Stali sme sa frontline state so všetkým, čo k tomu patrí. Od miery rizika, ktorému môžeme byť vystavení, po potrebu zvýšiť našu pripravenosť na riešenie možných krízových situácií a zásadne posilniť našu obranyschopnosť,“ povedala prezidentka.

Jasná verejná komunikácia

Čaputová ocenila, že v tejto novej situácii sa ozbrojené sily, ale aj vedenie ministerstva obrany zachovali tak, ako sa zachovať mali.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vyzdvihla jasnú verejnú komunikáciu o tom, čo sa na východ od slovenských hraníc deje, kto je agresorom a kto je napadnutý, čo to znamená viesť obrannú vojnu a prečo je pomoc Ukrajine nielen výrazom solidarity, ale aj bezpečnostným záujmom Slovenska. „Toto vysvetľovanie je prepotrebné pre našu spoločnosť, ktorá ešte stále do značnej miery podlieha tlaku dezinformácií a klamstiev,“ uviedla.

U ministra vnútra vyzdvihla, že sa mu podarilo pomoc prepojiť s podporou od spojencov tak, aby to ozbrojené sily neoslabilo, práve naopak.

Dôležitosť ozbrojených síl

Ocenila zásluhu náčelníka generálneho štábu na hladkom prechode vojenskej techniky a materiálu v správnom čase, keď to Ukrajinci potrebovali.

„Väčšina z týchto krokov sa stala napriek, a nie vďaka stavu, v ktorom sa dnes ozbrojené sily nachádzajú,“ pripomenula prezidentka a konkretizovala dlhodobé zanedbanie modernizácie, personálnu poddimenzovanosť, nedostatočnú techniku, materiálne zabezpečenie či infraštruktúru.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Invázia Ukrajiny zo strany Ruskej federácie je jasným signálom, že roky, keď sme si možno mohli dovoliť žiť v závetrí, sú nenávratne preč,“ pokračovala Čaputová a zdôraznila dôležitosť ozbrojených síl plniť svoju hlavnú úlohu: brániť Slovensko alebo niektorého zo spojencov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zdôraznila aj zodpovednosť politických predstaviteľov za adekvátne podmienky plnenia týchto povinností a s adekvátnymi personálnymi, materiálnymi aj finančnými zdrojmi.

„V tomto kontexte chcem oceniť snahy vedenia rezortu zvýšiť početné stavy profesionálnych vojakov aj civilných zamestnancov ozbrojených síl. Je pozitívne, že chyby z minulosti sú teraz premieňané na príležitosti. Že zameškané roky sú dobiehané, aj z pohľadu investícií do obrany vrátane nedávneho historického nákupu obrnených pásových vozidiel,“ uviedla prezidentka v príhovore.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister vnútra SR, Prezident Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová: Nikdy v našej modernej histórii nebolo Slovensko bližšie vojne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda odmietla kandidátov na sudcov ESĽP, opätovne odobrila Schwarcza na Všeobecný súd EÚ

Kandidátom na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie je opätovne Juraj Schwarcz.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    to ze Slovenko je iba kusok od vojny je zasluhou aj nejakej Caputovej…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *