Home / SLOVENSKO / Bojovú skupinu NATO na Slovensku doplnila nemecká mechanizovaná rota

Bojovú skupinu NATO na Slovensku doplnila nemecká mechanizovaná rota

1.7.2022 (Webnoviny.sk) – V uplynulých dňoch posilnila mnohonárodnú bojovú skupinu Severoatlantickej aliancie (NATO) na Slovensku jej posledná časť, nemecká mechanizovaná rota, vďaka čomu sa aliančný kontingent na území SR skompletizoval.

Sklenár prijal veľvyslancov

Celkovo na Slovensku na základe mandátu schváleného Národnou radou SR pôsobí okolo 1 600 spojeneckých vojakov, ktorí sú pripravení spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR (OS SR) plniť úlohy obrany Slovenska.

Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková. Generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky MO SR Martin Sklenár prijal na pôde rezortu veľvyslancov z krajín, ktoré sa podieľajú na vytvorení mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

Transatlantické priateľstvo

Vedúcim diplomatických misií z Česka, Nemecka, Holandska, Slovinska, Spojených štátov a Poľska poďakoval za ich príspevky v podobe vojenskej techniky a personálu, ako aj prejavenú ochotu brániť územnú celistvosť SR, a tým tiež východné krídlo Aliancie.

„Posilnená predsunutá prítomnosť na území SR je silným dôkazom mnohonárodného transatlantického priateľstva. Toto gesto jednoty a súdržnosti má pre nás nesmierny význam a mimoriadnu pridanú hodnotu, keďže zlepšením obranyschopnosti Slovenska sa zároveň posilní obrana Aliancie,“ uviedol Sklenár.

Zdôraznil tiež, že viacnárodná bojová skupina, ktorej vznik je priamym dôsledkom zhoršenej bezpečnostnej situácie po ruskej invázii na Ukrajinu, doplnila kľúčové spôsobilosti OS SR, a to vrátane protivzdušnej obrany vo forme poskytnutia mobilného protilietadlového raketového systému Patriot.

Viac k témam: Minister obrany SR, Protiraketový systém Patriot, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Bojovú skupinu NATO na Slovensku doplnila nemecká mechanizovaná rota © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gorenje prináša už 74 rokov jednoduchší život!

Jednoduchší, príjemnejší a menej komplikovaný život s každým výrobkom Gorenje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *