Home / SVET / Ruský špión sa chcel infiltrovať do Medzinárodného trestného súdu, vystupoval pod falošnou identitou

Ruský špión sa chcel infiltrovať do Medzinárodného trestného súdu, vystupoval pod falošnou identitou

16.6.2022 (Webnoviny.sk) – Holandské spravodajské služby odhalili, že do Medzinárodného trestného súdu (ICC) sa pokúsil infiltrovať špión ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Použil falošnú identitu

Špión použil falošnú brazílsku kryciu identitu na cestu z Brazílie do Holandska, aby začal stáž na súde, kde by mal prístup k budovám a systémom ICC.
Zadržali ho pri príchode do Holandska a prvým dostupným letom ho poslali späť do Brazílie, informuje spravodajský portál BBC.
„Ak by sa spravodajskému dôstojníkovi podarilo začať pracovať v ICC, bol by tam schopný zhromažďovať spravodajské informácie a hľadať zdroje a zariadiť prístup k digitálnym systémom ICC,“ uviedla holandská bezpečnostná služba AIVD.

Zbieranie informácií

Ako vysvetlila, špión by bol takto schopný významne prispieť k spravodajským informáciám, ktoré GRU hľadá, a mohol by byť tiež schopný ovplyvniť trestné konanie ICC.
Ruský špión predstieral, že je Brazílčan Viktor Muller Ferreira, ktorý sa narodil 4. apríla 1989, pričom v skutočnosti to bol Sergej Vladimirovič Čerkasov narodený 11. septembra 1985.
AIVD uviedla, že Čerkasov mal veľmi dobre vybudovanú kryciu identitu, ktorou zakryl všetky svoje väzby na Rusko a obzvlášť GRU.

Viac k témam: Ruská vojenská rozviedka (GRU), Špión
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský špión sa chcel infiltrovať do Medzinárodného trestného súdu, vystupoval pod falošnou identitou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *