Home / SLOVENSKO / Advokát vyšetrovateľov NAKA bude vymáhať škodu za nezákonnú väzbu žalobou, štát im priznal len smiešnu sumu

Advokát vyšetrovateľov NAKA bude vymáhať škodu za nezákonnú väzbu žalobou, štát im priznal len smiešnu sumu

14.6.2022 (Webnoviny.sk) – Právny zástupca vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu a Pavla Ďurku Peter Kubina avizoval podanie žaloby, ktorou si dvojica uplatní nárok na náhradu škody za nezákonné väzobné stíhanie.

Ako napísal na sociálnej sieti, ministerstvo spravodlivosti totiž dvojici priznalo odškodné 52 eur za obhajobu a so zvyškom nároku vrátane ušlého platu boli odkázaní na súdne konanie.

Ministerstvu ušiel dôležitý fakt

„Žiadali sme pre nich ušlý plat za dobu nezákonného výkonu väzby, náhradu trov obhajoby vo vzťahu k nezákonnému rozhodnutiu o väzbe a nemajetkovej ujmy spôsobenej nezákonnou väzbou. Tieto nároky obvineným patria bez ohľadu na to, ako a kedy sa skončí ich trestné stíhanie, pretože na tom, že boli vo väzbe nezákonne, už nikto nemôže nič zmeniť, je to súdmi právoplatne uzavretá vec,“ zdôraznil advokát.

Podľa Kubinu sa však ministerstvo spravodlivosti alibisticky zakrylo rozhodnutím Generálnej prokuratúry SR a považuje nárok za uplatnený predčasne, pretože „ešte nie je jasné, ako nakoniec dopadne trestné stíhanie a ešte môžu teoreticky byť aj odsúdení”.

„Nejako im unikol dôležitý fakt, že sme nežiadali priznať náhradu škody spôsobenej nezákonným stíhaním, ale len nezákonným rozhodnutím o väzbe,“ uviedol Kubina.

Správanie štátu advokáta mrzí

Advokát zároveň skonštatoval, že ho mrzí, že sa štát takto správa k ľuďom, ktorí zaň 20 rokov nasadzujú život a krk proti tým najnebezpečnejším zločincom.

„A keď sa ich jeden orgán toho istého štátu pokúsi nezákonne vziať do väzby a aj sa mu to na nejaký čas podarí a následne súdy tohto štátu právoplatne povedia, že ich vzatie do väzby bolo nezákonné, tak tento štát nemá ani toľko slušnosti a ‚chochmesu‘, aby im nahradil aspoň ten ušlý plat, ktorý kvôli nezákonnému pobytu vo väzbe nedostávali. Takto sa naozaj nikam neposunieme,“ dodal Kubina.

Jedno obvinenie je v platnosti

Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra minulého roku obvinených vyšetrovateľov NAKA z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je podľa senátu neopodstatnené.

Generálna prokuratúra im však vo februári tohto roku ponechala v platnosti obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Na základe ich sťažnosti zrušila len obvinenie pre marenie spravodlivosti.

Viac k témam: náhrada škody, Väzobné stíhanie, Žaloba
Zdroj: Webnoviny.sk – Advokát vyšetrovateľov NAKA bude vymáhať škodu za nezákonnú väzbu žalobou, štát im priznal len smiešnu sumu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *