Home / SVET / Británia predstavila plán na zrušenie častí brexitovej dohody, EÚ to označuje za porušenie medzinárodného práva

Británia predstavila plán na zrušenie častí brexitovej dohody, EÚ to označuje za porušenie medzinárodného práva

13.6.2022 (Webnoviny.sk) – Britská vláda predstavila plány na zrušenie častí pobrexitovej dohody, ktorú v roku 2020 podpísala s Európskou úniou (EÚ). Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého chce vláda zmeniť takzvaný severoírsky protokol tak, aby uľahčila tok niektorých tovarov z Veľkej Británie do Severného Írska.

EÚ je však proti a tvrdí, že Británia týmto krokom poruší medzinárodné právo.

O zákone, ktorý sa venuje zmenám v spomenutom protokole, bude rokovať a hlasovať parlament.

Spustenie ďalšieho konania

Európska komisia podľa jej podpredsedu Maroša Šefčoviča zváži spustenie ďalšieho konania pre porušenie práva s cieľom „chrániť jednotný trh EÚ pred rizikami, ktoré vytvorí porušenie protokolu pre európske podniky a zdravie a bezpečnosť občanov EÚ“.

Podľa Šefčoviča je protokol „jediným riešením, ktoré sme dokázali spoločne nájsť na ochranu ťažko získaných výdobytkov mierového procesu v Severnom Írsku“. Dodal pritom, že EÚ o protokole nebude nanovo rokovať.

Porušenie medzinárodnej zmluvy

Írsky premiér Micheál Martin konštatoval, že je „veľmi poľutovaniahodné, že krajina ako Spojené kráľovstvo poruší medzinárodnú zmluvu“.

Britský premiér Boris Johnson však kritiku odmieta a novinárom povedal, že navrhované zmeny sú „relatívne jednoduché na vykonanie“.

Vytvára nestabilitu a neistotu

Šéfka Sinn Féin v Severnom Írsku Michelle O’Neillová obvinila premiéra, že pre Severné Írsko vytvára ďalšiu nestabilitu a neistotu. „Konanie Borisa Johnsona je protiprávne, jasne porušuje medzinárodné právo, bez ohľadu na detaily,“ skonštatovala a dodala, že sám Johnson zmluvu podpísal.

Líder severoírskej Demokratickej unionistickej strany Jeffrey Donaldson sa, naopak, postavil na stranu premiéra s tým, že to, čo navrhuje vláda podľa neho nie je protiprávne.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Brexit, Dohoda, medzinárodné právo
Zdroj: Webnoviny.sk – Británia predstavila plán na zrušenie častí brexitovej dohody, EÚ to označuje za porušenie medzinárodného práva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Trump počas vlády nepochopil, že Ukrajina je nezávislý štát. Názory bývalého prezidenta sa podobajú Putinovým

„Naozaj nemohol dostať do hlavy myšlienku, že Ukrajina je nezávislý štát," uviedla poradkyňa Hillová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *