Home / SLOVENSKO / Cirkulárna ekonomika: Do triedenia odpadu sa zapája pravidelne 55 % Slovákov

Cirkulárna ekonomika: Do triedenia odpadu sa zapája pravidelne 55 % Slovákov

13.6.2022 (Webnoviny.sk) – Triedenie odpadu je prax, ktorú praktizuje najviac Slovákov, viac ako 55 % respondentov pravidelne triedi odpad. Slováci čím ďalej, tým viac praktizujú aj znižovanie odpadu (35 %) a opätovné použitie produktov prostredníctvom predaja alebo darovania  (30 %).

Pozitívnou správou je, že 1 z 2 Európanov recykluje a redukuje odpad viac ako pred 3 rokmi. Nasvedčujú tomu výsledky  prieskumu  Observatoire Cetelem 2022 , ktorého ústrednou témou je cirkulárna ekonomika. Prieskumu sa zúčastnilo 15 800 respondentov vo veku 18 až 75 rokov zo 17 krajín Európy, vrátané Slovenska.

Slováci chcú míňať menej a zarábať viac financií

82 % Slovákov má pozitívny obraz o cirkulárnej ekonomike. Spájajú si ju s pozitívnym vplyvom na životné prostredie, schopnosťou inovovať a vytvárať nové pracovné miesta. 79 %  slovenských respondentov si myslí, že vďaka cirkulárnej ekonomike budú míňať menej financií nákupom nového tovaru, a budú zarábať viac financií prostredníctvom predaja použitého tovaru, čo znamená, že má pozitívny vplyv aj na znižovanie konzumného správania.

Nemci a Briti zarobia 115 € mesačne prostredníctvom second- hand predaja

6 z 10 Európanov uvádza, že v priebehu roka predali použitý tovar, pričom v prípade osôb mladších ako 35 rokov, tento podiel vzrástol na takmer 8 z 10 Európanov.

Európsky mesačný priemer zárobku z predaja použitého tovaru je 77 €, avšak rozdiely medzi jednotlivými európskymi krajinami sú veľké. Kým Slováci, Česi a Maďari zarobia priemerne len 40 €, tak u Nemcov a Britov je táto suma 115 €, to je takmer trojnásobne väčší zárobok.

„Slováci v second-hand obchodoch nakupujú a predávajú použitý tovar v oveľa menšej miere ako v ostatných krajinách Európskej Únie. Použitý tovar nakupuje len 15 % a predáva 14 % Slovákov, zatiaľ čo vo Veľkej Británii použitý tovar nakupuje a predáva pravidelne až 30 % respondentov. “ konštatuje Andrea Trebuľová, zodpovedná za odbor Marketing a CRM banky Cetelem.

Čo sa týka dôvodov, ktoré vedú európskych spotrebiteľov k nákupu použitých produktov, je 52 % z dôvodu šetrenia peňazí. Šetrenie zdrojov a životného prostredia uviedlo ako hlavný dôvod 36 % respondentov.

https://www.cetelem.sk/o-spolocnosti/lobservatoire/2022/

Informačný servis

Viac k témam: PR, Prieskum, Triedenie odpadu
Zdroj: Webnoviny.sk – Cirkulárna ekonomika: Do triedenia odpadu sa zapája pravidelne 55 % Slovákov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *