Home / SVET / Krajiny OSN si zvolili päť nových členov Bezpečnostnej rady, premiéru má Mozambik a Švajčiarsko

Krajiny OSN si zvolili päť nových členov Bezpečnostnej rady, premiéru má Mozambik a Švajčiarsko

9.6.2022 (Webnoviny.sk) – Členské štáty Organizácie Spojených národov (OSN) zvolili vo štvrtok päť nových členov Bezpečnostnej rady – Ekvádor, Japonsko, Maltu, Mozambik a Švajčiarsko.

Premiéru má Mozambik a Švajčiarsko

Výsledky tajného hlasovania oznámil predseda OSN Abdulla Shahid a zablahoželal im k zvoleniu do rady. Ekvádor získal v hlasovaní 193-členného zhromaždenia 190 hlasov, Japonsko 184, Malta 184, Mozambik 192 a Švajčiarsko 187.

Všetky krajiny sa o miesta uchádzali bez protikandidátov, no i tak potrebovali na zvolenie získať dve tretiny hlasujúcich členských štátov.

Mozambik a Švajčiarsko zasadnú do Bezpečnostnej rady po prvý raz, Japonsko dvanásty raz, Ekvádor tretí raz a Malta druhý.

Dvojročné obdobie

Pätica krajín začne svoje pôsobenie v rade 1. januára, keď nahradí päticu, ktorej sa 31. decembra skončí dvojročné obdobie – Indiu, Írsko, Keňu, Mexiko a Nórsko.

Pridajú sa k piatim stálym členom – Veľkej Británii, Číne, Francúzsku, Rusku a Spojeným štátom, ktorí disponujú vetom, a piatim krajinám, ktoré do rady zvolili vlani, teda Albánsku, Brazílii, Gabonu, Ghane a Spojeným arabským emirátom.

Viac k témam: Kandidáti, Voľba člena
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajiny OSN si zvolili päť nových členov Bezpečnostnej rady, premiéru má Mozambik a Švajčiarsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Južná Kórea a Spojené štáty spúšťajú pracovnú skupinu, ktorá bude blokovať nelegálny dovoz ropy do KĽDR

Obe krajiny sú znepokojené dodávaním ropy do KĽDR z Ruska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *