Home / SLOVENSKO / Transparentnosť a spoločenská zodpovednosť nadnárodných spoločností sa má zvýšiť

Transparentnosť a spoločenská zodpovednosť nadnárodných spoločností sa má zvýšiť

15.5.2022 (Webnoviny.sk) – Zvýšiť transparentnosť a podporiť spoločenskú zodpovednosť nadnárodných spoločností, ktoré prekročili určitú veľkosť, má návrh novely zákona o účtovníctve. Rezort financií návrh predložil do pripomienkového konania. Do nášho právneho poriadku sa ním majú prevziať spoločné pravidlá Európskej únie (EÚ) pre zverejňovanie informácií o dani z príjmov.

Novelou zákona sa má pre vybrané účtovné jednotky s cezhraničným aspektom, ktoré prekročia určitú veľkosť, zaviesť povinnosť vyhotoviť správu s informáciami o dani z príjmov a uložiť ju v registri účtovných závierok.

Ak pôjde o skupiny zahraničných právnických osôb so sídlom mimo územia EÚ, ktoré v únii pôsobia prostredníctvom dcérskych účtovných jednotiek alebo organizačných zložiek, dcérske účtovné jednotky a organizačné zložky budú povinné uložiť správy s informáciami o dani z príjmov týkajúcej sa ich zahraničných konečných materských subjektov alebo zahraničných samostatných subjektov do registra účtovných závierok.

Navrhovanou novelou zákona sa tiež upravujú ustanovenia týkajúce sa výročnej správy, súhrnnej účtovnej závierky a periodicity inventarizácie pre vybrané subjekty verejnej správy.

Viac k témam: Daň z príjmov, Firmy, Novela zákona, Transparentnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Transparentnosť a spoločenská zodpovednosť nadnárodných spoločností sa má zvýšiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *