Home / SLOVENSKO / NAKA obvinila mladého Slováka z terorizmu a extrémizmu, vystupoval na internete pod prezývkou

NAKA obvinila mladého Slováka z terorizmu a extrémizmu, vystupoval na internete pod prezývkou

13.5.2022 (Webnoviny.sk) – Národná kriminálna agentúra (NAKA) v spolupráci s medzinárodnými zložkami zatkla 22-ročného občana SR a obvinila ho z trestného činu niektorých foriem účasti na terorizme a viacerých trestných činov extrémizmu.

Obvineného vzal sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 12. mája 2022 do väzby. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Sympatizovanie s neonacistickou pravicou

Prípad sa podarilo objasniť vďaka úzkej spolupráci s Národnou centrálou proti organizovanému zločinu Polície ČR, Vojenským spravodajstvom Ministerstva obrany SR, Europolom, Eurojustom. Rovnako aj vďaka informáciám od amerického federálneho úradu pre vyšetrovanie – FBI.

Podľa zistení polície mal obvinený sympatizovať s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou, presadzujúcou ideológiu militantného akceleracionizmu a kultúry SIEGE. Obvinený mal vystupovať v kybernetickom prostredí medzinárodnej krajnej pravice pod prezývkou Slovakbro.

Schvaľoval teroristické činy

„Podozrivý je z toho, že mal verejne podnecovať na zvrhnutie demokratického politického systému cestou subverzných a sabotážnych činností, ale aj aktov terorizmu. Mal uverejňovať a zdieľať fotografie glorifikovaných ,bielych ’ teroristov. Verejne im mal prejavovať svoje sympatie a ich teroristické činy schvaľovať. Uverejňovať mal tiež návody a schémy na výrobu improvizovaných chladných zbraní, ale aj na domácu výrobu automatických strelných zbraní vyrobených v kombinácii zo súčastí vytlačiteľných na 3D tlačiarni a podomácky upravených kovových súčastí,“ uviedla polícia.

Zverejňovať mal aj návody a schémy na výrobu výbušnín a mín, ako aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky. Policajti NAKA vykonali domové prehliadky, pri ktorých zaistili viacero stôp, ktoré podrobia znaleckému skúmaniu.

Viac k témam: Extrémizmus, Terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – NAKA obvinila mladého Slováka z terorizmu a extrémizmu, vystupoval na internete pod prezývkou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *