Home / SLOVENSKO / Bratislava zmení opustenú budovu na nájomné byty, mesto plánuje aj ďalšie projekty

Bratislava zmení opustenú budovu na nájomné byty, mesto plánuje aj ďalšie projekty

11.5.2022 (Webnoviny.sk) – Opustená budova internátu v bratislavskej Záhorskej Bystrici sa zmení na mestské nájomné byty. Magistrát Bratislavy informuje o aktuálnom stave projektu na sociálnej sieti.

Projekt mestského nájomného bývania v Záhorskej Bystrici, kde rekonštrukciou pôvodného internátu pribudne zhruba 90 cenovo dostupných mestských nájomných bytov, napreduje,“ uvádza mesto s tým, že v rámci projektových prác už majú architektonickú štúdiu. Objekt internátu pritom zostane zachovaný.

Celková premena areálu

Architekti zo spoločnosti studený architekti, s.r.o., navrhujú zmeny dispozičného riešenia tak, aby vzniklo prostredie pre nájomné bývanie s adekvátnym zázemím. „To znamená, napríklad vybudovanie dostatočného počtu parkovacích miest či doplnenie stromoradia,“ vysvetľuje mesto. Projekt okrem mestských nájomných bytov počíta s celkovou premenou areálu, v ktorom bude okrem bývania aj škola, škôlka a zariadenie sociálnych služieb. Tie pripravuje Bratislavský samosprávny kraj a mestská časť Záhorská Bystrica.

Hlavné mesto konštatuje, že začiatkom roka pridelilo ďalších 14 zrekonštruovaných bytov žiadateľom. „Tento rok máme v pláne zrekonštruovať ďalších 30 bytov, ktoré čaká rozsiahlejšia rekonštrukcia,“ poznamenal magistrát s tým, že na jeseň začnú s výstavbou bytového domu na Muchovom námestí so 103 nájomnými bytmi.

Nové pravidlá spolupráce s developermi

V roku 2023 plánujeme začať s výstavbou bytového súboru na Terchovskej ulici v Ružinove s 83 bytmi, ktorý sa momentálne nachádza vo fáze vypracovania projektu pre stavebné povolenie,“ dodáva samospráva. Ďalší bytový súbor Janíkov dvor so 100 bytmi je aktuálne vo fáze architektonickej súťaže.

Magistrát v rámci nájomného bývania vykonáva tiež zmeny územného plánu a zavádza nové pravidlá spolupráce s developermi. „Po pilotnom projekte by sa mal fond mestských nájomných bytov rozšíriť o približne 142 bytov. Finálny počet bytov však závisí od jednotlivých projektov,“ priblížilo mesto s tým, že v blízkej budúcnosti vyhlásia verejné obstarávanie na nákup približne 100 bytov z voľného trhu, ktoré by mali byť skolaudované do konca budúceho roka. „V lete podávame na stavebné úrady aj žiadosti na povolenie rekonštrukcie dvoch bytových domov – Zámocké schody v Starom Meste a na ulici Velehradská v Ružinove,“ dodáva bratislavský magistrát s tým, že rekonštrukcie by mohli byť ukončené v polovici budúceho roka.

Viac k témam: Nájomné byty
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislava zmení opustenú budovu na nájomné byty, mesto plánuje aj ďalšie projekty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *