Home / SVET / Rusi posilnili ochranu svojej flotily v Čiernom mori, do boja nasadili vojensky vycvičené delfíny

Rusi posilnili ochranu svojej flotily v Čiernom mori, do boja nasadili vojensky vycvičené delfíny

28.4.2022 (Webnoviny.sk) – Rusko na námornej základni v Sevastopole, ktorá sa nachádza na južnom cípe Krymu, umiestnila vycvičené delfíny. Informoval o tom The Guardian s odvolaním sa na Americký námorný inštitút. Prítomnosť vojensky vycvičených delfínov potvrdzujú satelitné snímky.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Delfíny chránia ruskú flotilu

Ruská armáda v prístave rozmiestnila dve ohrady pre delfíny ešte vo februári tohto roka, kedy zahájila inváziu na Ukrajinu. Ich úlohou je pomôcť chrániť ruskú flotilu pred útokom.
Ruská federácia má bohaté skúsenosti s výcvikom delfínov na vojenské účely. V minulosti ich využívali najmä na získavanie rôznych predmetov či zastrašovanie nepriateľských potápačov.

Od roku 2014, kedy Rusko anektovalo Krym, sa vojenská základňa v Sevastopole stala kľúčovou najmä pre jej strategickú polohu v Čiernom mori, pretože ide o nikdy nezamŕzajúci prístav námornej flotily.

Kotvia tam mnohé ruské lode, ktoré síce sú mimo dosahu rakiet, môžu byť však zasiahnuté z ponoriek.

Okupanti zhabali ukrajinských delfínov

Počas studenej vojny USA rovnako aj Sovietsky zväz používali tieto cicavce na odhaľovanie potenciálnych rizík, ako sú bomby alebo míny nachádzajúce sa v blízkosti ich lodí.

Skúsenosti s výcvikom delfínov má aj Ukrajina. Tá dva roky pred obsadením Krymu obnovila program na ich výcvik. Delfínov cvičila práve v akváriu neďaleko Sevastopolu, po okupácii však o ne prišla.

Napriek snahe a žiadostiam o ich vrátenie, ruská strana požiadavku neakceptovala a podľa agentúry RIA Novosti, tento program nakoniec rozšírila.

O dva roky neskôr Moskva ohlásila nákup ďalších piatich podmorských cicavcov. Aktuálne nie je známe, či ide o tie isté delfíny, o ktorých sa predpokladá, že sú umiestnené v Sevastopole.

Cicavce využívajú na záškodnícku činnosť

Rusko použilo delfíny napríklad aj počas vojny v Sýrii v roku 2018. Zároveň sa špekuluje aj o tom, že Rusko okrem delfínov vycvičilo aj veľrybu beluga.

Tá bola spozorovaná neďaleko nórskeho pobrežia o rok neskôr. Upozornili na ňu miestni rybári, ktorých upútala najmä jej netradičná výstroj vybavená najrôznejšou technikou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: delfíny, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenský výcvik
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi posilnili ochranu svojej flotily v Čiernom mori, do boja nasadili vojensky vycvičené delfíny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina zatkla dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre ruskú FSB, hrozí im doživotie

Sú obvinení z pomoci ruskej Federálnej bezpečnostnej službe pri plánovaní útokov na vojenské zariadenia a komunikačnú infraštruktúru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *