Home / SLOVENSKO / Zuzana Čaputová navštívi Taliansko. Otvorí biznis fórum, udelí vyznamenanie a pôjde aj na operu

Zuzana Čaputová navštívi Taliansko. Otvorí biznis fórum, udelí vyznamenanie a pôjde aj na operu

19.4.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas dvojdňovej oficiálnej návštevy Talianska, na ktorú vyrazí v stredu 20. apríla, otvorí biznis fórum. Hovorca prezidentky SR Martin Strižinec uviedol, že Čaputová sa stretne s prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedníčkou senátu Ellenou Casellati.

Dodal, že okrem bilaterálnych vzťahov sa budú rokovania týkať aj ruskej invázie na Ukrajinu a jej dopadov na Európu vrátane potreby zníženia energetickej závislosti od Ruska a urýchlenia zelenej tranzície.

Štátne vyznamenanie talianskemu premiérovi

Čaputová plánuje v Taliansku udeliť štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu. Zúčastní sa aj na slávnostnej premiére opery Tosca v divadle San Carlo v Neapole, ktorú bude dirigovať svetoznámy slovenský dirigent Juraj Valčuha, ktorý pôsobí aj ako hudobný riaditeľ neapolskej opery a od začiatku aktuálnej sezóny je aj hudobným riaditeľom Houstonskej filharmónie.

Okrem poradcu prezidentky pre oblasť práva a spravodlivosti Radovana Palu sa na rokovaní s talianskymi partnermi zúčastní aj predseda Okresného súdu v Žiline Jaroslav Macek a Marek Kordík z Úradu kriminálnej polície Prezídia policajného zboru SR.

Stretnutie slovenských a talianskych expertov

Strižinec priblížil, že biznis fórum slovenských a talianskych firiem bude priestorom na výmenu skúseností a kontaktov štátnych, vedeckých a privátnych subjektov pôsobiacich v oblasti obnoviteľných a udržateľných technológií. Strižinec doplnil, že súčasťou delegácie prezidentky preto budú aj zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou vrátane energetiky a digitalizácie.

Zástupcovia slovenských firiem a inštitúcií majú navštíviť aj výskumné laboratóriá Národnej agentúry pre nové technológie, energetiku a udržateľný rozvoj a Start-up centrum Univerzity LUISS. Stretnúť by sa mali aj slovenskí a talianski právni experti na boj proti korupcii a praniu špinavých peňazí v súvislosti s uplatňovaním sankcií voči Rusku. „Témou ich vzájomného rokovania budú okrem iného skúsenosti SR s vytvorením a fungovaním registra konečných užívateľov výhod,“ uzavrel Strižinec.

Viac k témam: oficiálna návšteva, Prezidentka SR, štátne vyznamenania
Zdroj: Webnoviny.sk – Zuzana Čaputová navštívi Taliansko. Otvorí biznis fórum, udelí vyznamenanie a pôjde aj na operu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *