Home / SLOVENSKO / Na Veľkonočný pondelok sa alkoholom priotrávilo rekordne veľa ľudí, po bujarej šibačke skončili na výplachu žalúdka

Na Veľkonočný pondelok sa alkoholom priotrávilo rekordne veľa ľudí, po bujarej šibačke skončili na výplachu žalúdka

19.4.2022 (Webnoviny.sk) – Počas veľkonočného pondelka (18. apríla) ošetrili záchranári 76 pacientov s ťažkou otravou alkoholom. Ako informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky (ZZS SR) Alena Krčová, ide o najvyšší počet zásahov k opitým pacientom za posledné roky.

Medzi opitými neboli deti

Vlani si v tento deň pomoc záchrannej zdravotnej služby vyžadovalo osem osôb intoxikovaných alkoholom, rok predtým to bolo 11, v roku 2019 evidovali 23 a v roku 2018 presne 15 osôb. Krčová podotkla, že na rozdiel od minulých rokov však neboli medzi opitými pacientmi deti.

Záchranári v pondelok absolvovali 1 453 zásahov. Najviac ich bolo v Prešovskom kraji, kde potrebovalo pomoc 254 osôb a naopak, najmenej v Trnavskom kraji, kde evidovali 130 zásahov.

Prejedanie sa alebo nesprávne diétovanie

K najčastejším diagnózam patrilo sťažené dýchanie, bolesti brucha a zhoršenie zdravotného stavu u pacientov s kardio-vaskulárnymi ochoreniami.

„Práve bolesti brucha patria k tradičným príčinám volaní na tiesňovú linku 155 počas sviatkov. Najčastejšie sú spôsobené diétnou chybou alebo prejedaním sa,“ vysvetlila Krčová.

Viac k témam: Otrava alkoholom, Veľká noc, Záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Veľkonočný pondelok sa alkoholom priotrávilo rekordne veľa ľudí, po bujarej šibačke skončili na výplachu žalúdka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *