Home / SLOVENSKO / Pred súd sa postavil riaditeľ bardejovskej nemocnice a jeho komplici, čelia obvineniam z korupcie a úplatkárstva

Pred súd sa postavil riaditeľ bardejovskej nemocnice a jeho komplici, čelia obvineniam z korupcie a úplatkárstva

30.3.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 30. marca, 12:18

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa v stredu začalo hlavné pojednávanie s riaditeľom Nemocnice s poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove a prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariánom P., členom správnej rady nemocnice Jánom P. a ďalšími obžalovanými.

Korupcia a prijímanie úplatkov

Obvinení sú zo zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom, zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, z trestného činu podplácania a zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Dohodu o vine a treste odmietli obžalovaní aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Prokurátor prečítal obžalobu, kde opísal prijímanie úplatkov Mariánom P. a Jánom P. od subdodávateľskej firmy v rôznych výškach v rokoch 2008 a 2009.

Úplatky mali použiť hlavne na stavbu, rekonštrukciu a vybavenie svojich a iných nehnuteľností. Dve spoločnosti mali za to získať od nich stavebné zákazky v nemocnici.

Obvinení sa cítia nevinní

Podľa obhajcov obžalovaných je obžaloba podaná nedôvodne a obvinenia podľa nich nie sú preukázané. Prítomní obžalovaní prehlásili, že sú nevinní.

„Skutky uvedené v obžalobe som nespáchal a cítim sa nevinný,“ uviedol Marián P. s tým, že neprijal žiadny úplatok, a preto nespáchal ani žiadnu trestnú činnosť.

Poškodená strana, ktorou je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, si uplatňuje náhradu škody viac ako 621-tisíc eur.

Obžalovaným hrozia tresty

„Obžaloba bola podaná na päť obžalovaných. Dvaja boli vylúčení na samostatné konanie, lebo ochoreli,“ objasnil prokurátor s tým, že obidve pojednávania budú neskôr opäť spojené.

„Podstata obžaloby sa týka rekonštrukcie NsP Bardejov, kde obžaloba tvrdí, že časť peňazí z Európskej únie bola použitá aj na súkromné účely,“ dodal prokurátor a doplnil, že v prípade dokázania viny hrozia obžalovaným tresty od piatich do 12 rokov. Pojednávanie bude pokračovať vypovedaním svedkov a ďalším dokazovaním.

Viac k témam: Korupcia, Súdy, úplatkárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Pred súd sa postavil riaditeľ bardejovskej nemocnice a jeho komplici, čelia obvineniam z korupcie a úplatkárstva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *