Home / SLOVENSKO / Za ubytovanie Ukrajincov vám štát vyplatí finančné príspevky, peniaze dostanú aj hotely a penzióny

Za ubytovanie Ukrajincov vám štát vyplatí finančné príspevky, peniaze dostanú aj hotely a penzióny

30.3.2022 (Webnoviny.sk) – Štát vyplatí za ubytovanie utečencov z Ukrajiny ubytovateľom príspevok v hodnote sedem eur za noc ubytovania odídenca, ak ide o osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov a 3,50 eura, pokiaľ je utečenec mladší. Príspevok dostanú aj hotely a penzióny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Vyplýva to z návrhu Nariadenia vlády SR o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý v stredu na návrh rezortu vnútra schválila vláda. Príspevky si je podľa ministerstva možné uplatňovať do 30. júna.

Podmienkou je zmluva

Návrh zároveň obsahuje náležitosti zmluvy medzi oprávnenou osobou a odídencom, ktorá je podmienkou na vyplatenie príspevku.

Jej súčasťou je napríklad údaj o počte obytných miestností nehnuteľnosti alebo celková ubytovacia kapacitu nehnuteľnosti, dohodnutá doba ubytovania alebo vyhlásenie odídenca, že sa mu neposkytuje ubytovanie v azylovom zariadení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Peniaze dostanú aj hotely a penzióny

Peniaze za ubytovanie odídenca z Ukrajina dostanú aj slovenské hotely a penzióny. Príspevok za poskytnutie ubytovania odídencovi bude vo výške 7,70 eur za jednu noc ubytovania odídenca, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Za odídenca vo veku do 15 rokov dostane hotel alebo penzión príspevok vo výške 3,85 eur za jednu noc.

„Nariadenie rieši hotely a penzióny. Bude to veľmi jednoduché. Ministerstvo dopravy podpíše s každým záujemcom rámcovú zmluvu. Príspevok sa bude vyplávať spätne od 26. februára,“ povedal po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal.

Odídenci z Ukrajiny, na ktorých bude chcieť hotel či penzión žiadať preplatiť od štátu príspevok na ubytovanie, musia mať štatút dočasného útočiska.

Nariadenie vlády nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ubytovanie, Utečenci migranti, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Za ubytovanie Ukrajincov vám štát vyplatí finančné príspevky, peniaze dostanú aj hotely a penzióny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *