Home / šport / Tenis / Swiateková sa po prvýkrát predstaví v austrálskom semifinále, ďalej sa prebovala aj Collinsová (video)

Swiateková sa po prvýkrát predstaví v austrálskom semifinále, ďalej sa prebovala aj Collinsová (video)

26.1.2022 (Webnoviny.sk) – Američanka Danielle Collinsová a Poľka Iga Swiateková skompletizovali semifinálové kvarteto dvojhry žien na Australian Open v Melbourne. Ešte v stredu do semifinále na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny postúpili aj domáca svetová jednotka Ashleigh Bartyová a ďalšia Američanka Madison Keysová.

Zatiaľ čo Swiateková je po prvý raz v austrálskom semifinále, ďalšie tri spomenuté hráčky už v najlepšej štvorke v Melbourne Parku boli a zakaždým prehrali. Collinsová v roku 2015 prehrala s Češkou Petrou Kvitovou, Keysová ešte v roku 2015 nestačila na krajanku Serenu Williamsovú a Bartyová pred dvoma rokmi v semifinále senzačne prehrala s neskoršou americkou šampiónkou Sofiou Keninovou.

Collinsová povolila súperke jediný gem

Dvadsaťosemročná Collinsová vo štvrťfinále zastavila rozlet 32-ročnej Francúzky Alizé Cornetovej, ktorá v Melbourne postúpila na 63. pokus do najlepšej osmičky na grandslame. Turnajová hráčka číslo 27 z USA za 88 minút zvíťazila 7:5, 6:1 a v druhom sete povolila zdecimovanej súperke jediný gem až za stavu 0:5. Collinsová vlani podstúpila operáciu na liečbu endometriózy, ktorá jej na turnajoch spôsobovala silné bolesti v panvovej oblasti.

„Je to neuveriteľné, čo som dosiahla. Najmä po niektorých zdravotných problémoch, ktoré som mala,“ povedala Collinsová v prvom pozápasovom rozhovore. „Schopnosť dostať sa späť na túto úroveň herne aj fyzicky ma veľmi obohacuje. Momentálne sa cítim veľmi dobre a teším sa z toho,“ dodala. Cornetová, ktorá by sa mala vrátiť do najlepšej svetovej päťdesiatky, k zápasu uviedla: „Miestami som už nestačila s dychom, súperka ma nepúšťala k svojej hre. Nedala mi čas na údery, hrala ešte agresívnejšie, než som čakala.“

Šialený zápas

Posledné štvrťfinále medzi turnajovou sedmičkou Swiatekovou a 115. hráčkou renkingu Kanepiovou trvalo tri hodiny aj jednu minútu a 20-ročná Poľka sa proti 36-ročnej Estónke „vyhrabala“ zo stavu 4:6 a 0:1 s brejkom.

Napokon favoritka zvíťazila 4:6, 7:6 (2), 6:3, hoci urobila až 50 nevynútených chýb. Jej súperka ich „spáchala“ ešte o 12 viac. Kanepiová sa dočkala prvého štvrťfinále v Austrálii 16 rokov po svojom grandslamovom debute.

„Bol to šialený zápas. V prvom sete som mala veľa možností a mala som veľa brejkbalov, ale nevyužila som ich. Súperka hrala veľmi rýchlo a len ťažko som s ňou držala krok v druhom sete. Nakoniec som sa presadila cez svoj forhend,“ uviedla Swiateková a ešte dodala: „V tajbrejku som si spomenula na povzbudzujúce slová členov môjho tímu ešte zo zápasu proti Cirsteovej. Aj tam som prehrala prvý set, ale oni ma presvedčili, že to otočím. Pomohlo mi to aj proti výborne hrajúcej Kanepiovej.“

Mužská dvojhra v Melbourne spoznala vo štvrtok ráno SEČ tretieho semifinalistu. Grék Stefanos Tsitsipas nasadený ako štvrtý si až príliš ľahko poradil s Talianom Jannikom Sinnerom (11.) 6:3, 6:4, 6:2. Zápas netrval ani dve hodiny a 23-ročný Tsitsipas postúpil do najlepšej štvorky v Melbourne Parku po tretí raz od roku 2019. Jeho súper vzíde z posledného štvrťfinále medzi svetovou dvojkou – Rusom Daniilom Medvedevom a Kanaďanom Félixom Augerom-Aliassimem (9.).

Viac k témam: Australian Open v Melbourne
Zdroj: Webnoviny.sk – Swiateková sa po prvýkrát predstaví v austrálskom semifinále, ďalej sa prebovala aj Collinsová (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsky tenista Ivo Karlovič definitívne končí profesionálnu kariéru, počas nej zaznamenal takmer 14-tisíc es

Karlovič sa počas kariéry zviditeľnil predovšetkým svojím „delovým" podaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *