Home / EKONOMIKA / Poľnohospodári a potravinári sú nespokojní s výškou štátnej pomoci, nevylučujú protestné akcie

Poľnohospodári a potravinári sú nespokojní s výškou štátnej pomoci, nevylučujú protestné akcie

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv sa v utorok stretla na prvom zasadaní krízového štábu a zhodnotila situáciu v agropotravinárskom odvetví. Poľnohospodári a potravinári naďalej vyjadrujú obrovskú nespokojnosť s výškou štátnej pomoci, ktorú v závere roka 2017 odsúhlasili poslanci Národnej rady SR pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2018.

Namiesto požadovaných 70 miliónov eur v rámci štátnej pomoci majú poľnohospodári a potravinári pre tento rok k dispozícii len 1 milión eur. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Strata schopnosti konkurencie

Vo výške poskytovanej štátnej pomoci Slovensko podľa Holéciovej zaostáva za okolitými krajinami už od vstupu do EÚ v roku 2004, čím stráca možnosť konkurencie na spoločnom trhu EÚ. „Len v roku 2016 dosiahla výška štátnej pomoci v okolitých štátoch EÚ približne desať až tridsaťnásobok štátnej pomoci poskytnutej slovenským poľnohospodárom,“ ozrejmuje situáciu Holéciová.

Odporúčame:
Ministerka Matečná sumarizovala rok 2017, zdôraznila najmä problém dvojakej kvality potravín

Na tieto skutočnosti poukázala Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv oficiálnymi listami, ktoré ešte v závere minulého roka adresovala viacerým predstaviteľom štátu vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica či predsedu NR SR Andreja Danka. Zároveň ich požiadala o stretnutie s cieľom diskutovať o tom, prečo je nutné zvýšiť financovanie odvetvia. Dodnes však podľa Holéciovej nedostala žiadnu odpoveď na tieto listy.

Žiadajú o stretnutie s Ficom a Dankom

Naďalej preto Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv žiada predsedu vlády SR Roberta Fica a predsedu NR SR Andreja Danka o oficiálne stretnutie aj za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej, na ktorom by sa hovorilo o zvýšení finančnej podpory pre agropotravinárstvo a prijatí účinných systémových opatrení.

Odporúčame:
Poľnohospodári nesúhlasia s miliónovou podporou, od Fica, Danka a Matečnej chcú splnenie sľubov

„Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv zároveň pripravuje razantnejšie podporné aktivity na presadenie svojich oprávnených požiadaviek. Napríklad 24. januára sa jej zástupcovia zídu pred Úradom vlády SR na mimoriadnej tlačovej besede. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv nevylučuje ani zorganizovanie celoslovenského protestného zhromaždenia,“ uzatvára Jana Holéciová.

Viac k témam: Andrej Danko, Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, Robert Fico
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľnohospodári a potravinári sú nespokojní s výškou štátnej pomoci, nevylučujú protestné akcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *