Home / EKONOMIKA / Letisko Košice vybavilo v roku 2017 takmer pol milióna cestujúcich, chvália najmä letnú sezónu

Letisko Košice vybavilo v roku 2017 takmer pol milióna cestujúcich, chvália najmä letnú sezónu

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Letisko Košice vybavilo v roku 2017 spolu 496 708 cestujúcich, čo znamená medziročne nárast o 13,7 %, resp. o 60 012 osôb. Pravidelné linky využilo 373 406 a charterové lety 121 230 pasažierov.

Ako letisková spoločnosť v utorok informovala, najväčšou mierou sa na raste podieľala charterová preprava, v ktorej sa počet cestujúcich medziročne zvýšil o 41,3 %, alebo o 35 410 ľudi. Pravidelná preprava zaznamenala nárast o 7 %, čiže o 24 427 cestujúcich.

Najlepšia letná sezóna

„Vďaka historicky najlepšej letnej charterovej sezóne, novým linkám do Kolína a Tel Avivu a dobrým číslam na ostatných pravidelných linkách bol rok 2017 druhým najúspešnejším v histórii Letiska Košice z hľadiska počtu vybavených cestujúcich a úplne najlepším v histórii z pohľadu konektivity,“ povedal výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej. „Urobíme maximum preto, aby sme v roku 2018 nielen zachovali, ale aj zvýšili kvalitu našich služieb,“ dodal.

Odporúčame:
Ministerstvo dopravy podporilo slovenské letiská miliónmi eur, suma sa však každý rok zvyšuje

Najrušnejším dňom minulého roka na košickom letisku bol 23. august s 3 621 vybavenými cestujúcimi. Celkovo letisko vlani zaznamenalo 10 662 leteckých pohybov (nárast o 13,8 %).

„Súčet maximálnych vzletových hmotností všetkých vlani vybavených lietadiel bol 170 032 ton maximálnej vzletovej hmotnosti, čo je nárast o 11,3 %. Letiskom Košice vlani prešlo 106 ton leteckého nákladu (nárast o 20,5 %),“ uviedol marketingový manažér Letiska Košice Juraj Toth.

Nové pravidelné linky

V minulom roku boli z Košíc otvorené dve nové pravidelné linky do nemeckého Kolína nad Rýnom a do Tel Avivu v Izraeli. Obe spojenia od júna 2017 prevádzkuje nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air. Ku koncu vlaňajška mali Košice celoročné pravidelné letecké spojenie s deviatimi destináciami v siedmich krajinách.

„Do vyše päťsto destinácií po celom svete sa dá z Košíc odletieť na jeden prestup prostredníctvom sieťových aerolínií Austrian Airlines, České Aerolínie, Poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines. Takže z pohľadu konektivity bol rok 2017 pre letisko Košice, ako aj pre celé východné Slovensko úplne najlepší v celej histórii,“ priblížil Toth.

Pravidelné lety do šiestich destinácií

Česká spoločnosť Travel Service pod značkou Smartwings bude v tomto roku prevádzkovať sezónne pravidelné lety do šiestich destinácií: Heraklion, Rodos, Burgas, Lamezia Terme, Mallorca a Larnaca, ktorá je novinkou v ponuke letných prímorských destinácií s odletom z Košíc.

Odporúčame:
Časť Kennedyho letiska v New Yorku ochromila nielen snehová búrka, ale aj prasknuté potrubie

Košické letisko predpokladá, že v tomto roku vybaví viac ako 500 tisíc cestujúcich. „Predpokladáme, že novovzniknutá Slovak Training Academy zvýši počet tréningových letov na našom letisku a naďalej sa budeme snažiť, aby rástol počet destinácií s priamym nepretržitým spojením z Košíc, rovnako aj lety v segmente charterov,“ uviedol nedávno Toth pre agentúru SITA.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe Ministerstva dopravy a výstavby SR. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur.

Viac k témam: doprava, Letisko Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Letisko Košice vybavilo v roku 2017 takmer pol milióna cestujúcich, chvália najmä letnú sezónu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *