Home / SLOVENSKO / Europoslanci si zaspomínali na zosnulého Sassoliho, bol pravým Európanom a Beňová ho označila za najslušnejšieho politika

Europoslanci si zaspomínali na zosnulého Sassoliho, bol pravým Európanom a Beňová ho označila za najslušnejšieho politika

14.1.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) hodnotia zosnulého predsedu Davida Sassoliho veľmi pozitívne a jeho smrť považujú za stratu.

Pre agentúru SITA vyjadrili, že pre Sassoliho bola Európska únia na prvom mieste a zastával sa aj ochrany ľudských práv či slobody médií.

Slušný a priateľský politik

Michal Šimečka (PS/RE) si bude Sassoliho pamätať najmä ako presvedčeného Európana, slušného a priateľského politika, ktorý sa usiloval o konsenzuálne riešenia. „Odišiel príliš skoro a jeho hlas bude v EP chýbať,“ povedal.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP) si pripomenula stretnutie so Sassolim v marci 2021, hneď po tom, ako bola s ďalšími europoslancami zaradená na sankčný zoznam Číny, keď jej predseda EP vyjadril solidaritu a ponúkol aj právnu asistenciu. „Vážila som si na ňom ústretovosť a kolegialitu, a to aj napriek našim rozdielnym politickým názorom či pozíciám v rôznych otázkach,“ podotkla.

Prívetivý a srdečný človek

Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) si na Sassolim vážil, že ako bývalý novinár sa obzvlášť zasadzoval za nezávislé médiá a v EP podporoval prácu pri monitorovaní demokracie, médií a spravodlivosti na Slovensku.

„Takisto podporoval ochranu ľudských práv a demokratizačné úsilie EP mimo EÚ, zvlášť na západnom Balkáne či v Rusku. Bol prívetivým a srdečným človekom,“ povedal europoslanec. Predčasná a náhla Sassoliho smrť veľmi zaskočila Ivana Štefanca (KDH/EPP).

Spomína na neho ako na rozvážneho, vytrvalého a pracovitého človeka, ktorý hľadal kompromis. „Napriek tomu, že bol z iného politického tábora, vždy rešpektoval aj cudzí názor a sledoval spoločný cieľ. Bol skutočným Európanom a podporovateľom európskej integrácie,“ konštatoval.

Mal blízko k ochrane prírody

Monika Beňová (Smer-SD/S/D) Sassoliho označila za najslušnejšieho politika, akého kedy spoznala. Zároveň bol podľa nej ústretový, uvážlivý a čestný. Europoslanec Miroslav Číž (Smer-SD/S/D) konštatuje, že EP Sassoliho smrťou prišlo o presvedčeného Európana a veľmi slušného politika, ktorý sa zasadzoval aj za práva najslabších a najzraniteľnejších.

„Ukážkou toho je nie len jeho posledný oficiálny video-odkaz, ktorý bol zverejnený pred Vianocami, ale aj jeho rozhodnutie počas pandémie využiť kuchyne EP na prípravu jedál pre ľudí v núdzi a zdravotníkov,“ zdôraznil.

Podľa Eugena Jurzycu (SaS/ECR) bol zosnulý predseda EP pracovitý a slušný človek, ktorý konal tak, ako deklaroval. Martin Hojsík (PS RE) Sassoliho vnímal ako človeka s dobre nastaveným morálnym kompasom, ktorý Európu vnímal ako miesto spolupráce a mieru.

„Mal blízko aj k ochrane prírody,“ povedal. Podľa Michala Wiezika (PS/RE) bol Sassoli definíciou Európana. „Pri manažovaní praktického fungovania parlamentu počas COVID pandémie mi niekedy chýbala väčšia diskusia, no inak parlament viedol profesionálne a bezproblémovo. V rámci politickej agendy som s ním žiaľ nemal to šťastie prísť do bližšieho kontaktu,“ uviedol.

Politik so sociálnym cítením

Europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP) so Sassolim spolupracoval pri príležitosti spomienky na obete holokaustu či pri organizácii Rómskeho týždňa, ktorá sa konal pod jeho záštitou. „Bol to človek otvorený a ľudský. Bol to politik so sociálnym cítením,“ uzavrel.

David Sassoli zomrel v utorok 11. januára nadránom. Správu oznámil jeho hovorca Roberto Cuillo na sociálnej a mikroblogovacej sieti. Sassoli vo veku 65 rokov zomrel v nemocnici v talianskom meste Aviano. Hospitalizovaný bol od konca decembra pre vážne komplikácie v dôsledku dysfunkcie imunitného systému.

Viac k témam: Europoslanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslanci si zaspomínali na zosnulého Sassoliho, bol pravým Európanom a Beňová ho označila za najslušnejšieho politika © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *