Home / SVET / Maďari poznajú termín parlamentných volieb, Orbán bude čeliť koalícii šiestich strán

Maďari poznajú termín parlamentných volieb, Orbán bude čeliť koalícii šiestich strán

11.1.2022 (Webnoviny.sk) – Tohtoročné parlamentné voľby v Maďarsku sa budú konať 3. apríla. V utorok to potvrdil tamojší prezident János Áder. Hlasovanie rozhodne o tom, či sa premiér Viktor Orbán po 12 rokoch pri moci udrží vo funkcii alebo v Maďarsku nastane nová politická éra.

Orbán a jeho vládna strana Fidesz budú vo voľbách čeliť koalícii šiestich opozičných strán, ktoré sa spojili s cieľom zbaviť pravicovú vládu moci.

Najnovšie prieskumy naznačujú tesný súboj. Orbána, ktorý je pri moci od roku 2010 a sám seba označuje za zástancu „neliberálnej demokracie“, kritici vinia z rozvratu demokratických inštitúcií v Maďarsku, podporovania korupcie a obmedzovania nezávislosti súdov a plurality médií.

Koaličný kandidát na premiéra Péter Márki-Zay sa zaviazal, že obnoví narušené vzťahy krajiny so Západom a obvinil Orbána zo zrady spojencov z Európy, Spojených štátov a NATO.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Maďarsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďari poznajú termín parlamentných volieb, Orbán bude čeliť koalícii šiestich strán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *