Home / SLOVENSKO / Prezidentka Čaputová sa na Nový rok prihovorila Slovákom, adresovala im niekoľko výziev (video)

Prezidentka Čaputová sa na Nový rok prihovorila Slovákom, adresovala im niekoľko výziev (video)

1.1.2022 (Webnoviny.sk) – O slobode a jej prípadných obmedzeniach je potrebné rozmýšľať kráľovsky, nie nevoľnícky. Vo svojom novoročnom prejave to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová, pričom sa odvolala na slová kňaza Martina Kramaru.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa neho pri poddanskom zmýšľaní vnímame všetky obmedzenia iba ako údel, ktorý nám bol daný zhora. Oproti tomu kráľovská, alebo tiež zrelá občianska sloboda vychádza z možnosti konať sebavedome a slobodne, tak ako si to vyžaduje nielen náš záujem, ale aj záujem spoločenstva, ktorého sme súčasťou.

Rozmýšľajme kráľovsky, nie nevoľnícky

„Slobodne si niečo vyberáme a slobodne sa niečoho zriekame. Zodpovednosť, slušnosť, či ohľaduplnosť, ku ktorým sa prikláňame z vlastnej vôle, nepociťujeme ako diktát nariadení,“ povedal prezidentka.

Podľa nej ani samotná demokracia nestojí na vynucovaných direktívach, ale na prirodzenej autorite pravidiel, ktoré sú výsledkom spoločenskej dohody.

„Rozmýšľajme teda kráľovsky, nie nevoľnícky. Náš život je vždy spojený s istými obmedzeniami a naše chápanie, náš spôsob reakcie na okolnosti do veľkej miery určuje naše prežívanie,“ zdôraznila Čaputová.

Slovensko prežilo ťažký rok

Slovensko má podľa hlavy štátu za sebou ťažký rok, ale aj rok v ktorom sme sa v nových podmienkach pandémie už trochu naučili žiť a prispôsobiť sa zmenám.

„Rok v ktorom sme zažívali s niektorými ľuďmi odcudzenie a s niektorými sme, naopak, vytvorili nové zblíženia,“ skonštatovala prezidentka. Zároveň povedala, že ak dokážeme potlačiť trecie plochy a konflikty medzi sebou, naša zomknutosť bude obrovskou devízou nielen pri prekonávaní súčasnej krízy, ale aj v dlhodobom úsilí.

„Kultivujme preto ľudskosť, dávajme na ňu dôraz už v školách. Pestujme si vzťahy v komunitách, v rodinách. Budujme súdržnosť a precíťme jej hodnotu v najbližšom okolí, aby sme ju vo forme nášho osobného vkladu preniesli na úroveň celej krajiny,“ vyhlásila Čaputová.

Máme šancu byť lepšími

Prezidentka zároveň pripomenula, že v súčasnej situácii spojenej s pandémiou sa množstvo ľudí ocitlo v existenčných problémoch a tisíce ľudí chýbali svojim blízkym pri vianočnom stole a pri vstupe do nového roka.

„Ako každá kríza, aj táto je príležitosťou. Možno nás dokáže posilniť, možno si obyčajné veci, ktoré nám teraz nie sú dopriate, budeme vážiť oveľa viac. Aj to je jedna z nádejí, ktoré máme príležitosť naplniť. Je to šanca byť lepšími, než predtým,“ dodala Čaputová.

Viac k témam: Novoročný prejav, Nový rok, Pandémia, Prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová sa na Nový rok prihovorila Slovákom, adresovala im niekoľko výziev (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gorenje prináša už 74 rokov jednoduchší život!

Jednoduchší, príjemnejší a menej komplikovaný život s každým výrobkom Gorenje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *