Home / SVET / Slovensko znepokojuje okupácia časti gruzínskeho územia, Klus ubezpečil veľvyslanca o podpore

Slovensko znepokojuje okupácia časti gruzínskeho územia, Klus ubezpečil veľvyslanca o podpore

30.12.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská republika vníma euroatlantické integračné ambície Gruzínska a podporuje jeho suverenitu a územnú celistvosť v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc. Slovenská republika s obavami sleduje narastajúce napätie na východnej hranici Severoatlantickej aliancie (NATO) a v regióne Čierneho mora, ako aj snahy o budovanie nových deliacich línií.

Diskusia o bezpečnostnej situácii

Vyhlásil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v stredu 29. decembra 2021 po videotelefonáte s veľvyslancom Gruzínska v SR Revazom Bešidzem. Rozhovor sa uskutočnil na urgentnú žiadosť gruzínskej strany. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Štátny tajomník Klus diskutoval s gruzínskym veľvyslancom Bešidzem o aktuálnej bezpečnostnej situácii v regióne a o návrhoch Ruskej federácie na dve medzinárodné zmluvy so Spojenými štátmi americkými a s NATO, v ktorých Moskva žiada takzvané bezpečnostné záruky. Predložené dokumenty Slovensko, ako aj spojenci v Aliancii pozorne študujú, nakoľko sa návrhy týkajú tak bezpečnosti Slovenska a Európy, ako aj fungovania Severoatlantickej aliancie. Zároveň sa snažia ovplyvniť zahraničnopolitické smerovanie Gruzínska aj Ukrajiny.

Doba studenej vojny sa nesmie zopakovať

Severoatlantická zmluva hovorí jasne – rozhodnutie o členstve v NATO je na každom jednotlivom štáte a na spojencoch v Aliancii. Žiaden iný aktér nemá právo do tohto rozhodnutia zasahovať a nemôže ho ani vetovať. Rozdelenie sfér vplyvu sme tu už mali pred rokom 1989, v časoch studenej vojny, a aj z našej vlastnej skúsenosti na Slovensku veľmi dobre vieme, ako to napokon dopadlo,“ zdôraznil Klus s tým, že takáto doba sa už podľa neho nesmie viac zopakovať.

Klus potvrdil, že slovenská podpora suverenity a územnej celistvosti Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc bude aj naďalej jasná a konzistentná. Slovensko tiež podporuje Gruzínsko na ceste reforiem a posilňovania jeho odolnosti. „Zostávame však hlboko znepokojení pokračujúcou okupáciou častí gruzínskeho územia a opätovne zdôrazňujeme potrebu mierového riešenia konfliktu a ukončenia akýchkoľvek hybridných aktivít proti suverénnej krajine,“ dodal štátny tajomník Klus.

Viac k témam: Rusko-gruzínska vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko znepokojuje okupácia časti gruzínskeho územia, Klus ubezpečil veľvyslanca o podpore © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev očakáva začiatok rokovaní o vstupe do EÚ v prvej polovici tohto roka, podľa Šmyhaľa to bloku prinesie viac výhod

Šmyhaľ zdôraznil päť oblastí v ktorých by členstvo Ukrajiny mohlo byť pre EÚ prínosom.

Jeden komentár

  1. Podla toho co ten klus rozprava tak by NATO uz konecne mali prestat okypovat slovensko a pobaltske staty svojou arogantnou dobivacnou klamarskou politikou a vratit sa pekne naspat domou…to by si slovaci priali na 90 percent Satan americky je najvatsie zlo na tejto planete…ludi sa nik nepytal ci ich tu chcu…zapredany politici urobili tento krok poza chrbat slovakou ako vsetko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *