Home / SVET / Mnohé krajiny v predvianočnom čase pritvrdzujú v opatreniach, chcú zabrániť šíreniu variantu omikron

Mnohé krajiny v predvianočnom čase pritvrdzujú v opatreniach, chcú zabrániť šíreniu variantu omikron

23.12.2021 (Webnoviny.sk) – Napriek predvianočnému obdobiu mnohé štáty sveta sprísňujú opatrenia na potlačenie šírenia nového variantu koronavírusu omikron.

Viac o téme: Koronavírus

Španielsky premiér Pedro Sánchez na štvrtok zvolal mimoriadne zasadnutie vládneho kabinetu, na ktorom sa očakáva zavedenie povinnosti nosiť rúška i vo vonkajších priestoroch. Variant omikron sa v Španielsku pomerne rýchlo šíri.

V priebehu týždňa stúpol podiel infekcií variantom omikron z päť percent na 47 percent. V rámci nových opatrení by mohli poslať do akcie aj príslušníkov ozbrojených síl, aby na regionálnej úrovni pomohli pri zintenzívnení vakcinačnej kampane.

Pozitívny príklad 

V Belgicku zatiaľ nechcú pristúpiť k úplnému lockdownu ako v susednom Holandsku. Zatvoria však kiná, divadlá a koncertné sály. Zakázané budú interiérové aktivity, športoví fanúšikovia nebudú smieť prísť na štadióny a do krytých hál. Do obchodov budú vpúšťať obmedzený počet ľudí. Bary a reštaurácie nesmú byť otvorené po 23:00.

Rakúsko s plánovaným povinným očkovaním, nedávnym trojtýždňovým lockdownom a cestovnými obmedzeniami predstavuje pozitívny príklad, ako čeliť novej „omikronovej vlne“. Napriek zlepšujúcej sa situácii, keď počet nových prípadov od konca novembra klesol takmer šesťnásobne, v krajine nariadili skoršie zatváranie reštaurácií – už o 22:00.

Ľudia tiež dostali odporúčania, aby sa počas sviatkov stretávali v malých skupinkách. V súvislosti s cestovaním a variantom omikron Rakúsko najnovšie zaradilo Spojené kráľovstvo, Dánsko, Holandsko a Nórsko na zoznam štátov, pri ktorých sa budú na cestujúcich vzťahovať prísnejšie pravidlá pri vstupe do krajiny.

Obmedzený pohyb ľudí v čínskom meste

Spomenuté Spojené kráľovstvo malo v stredu prvý raz v doterajšom priebehu pandémie denný prírastok vyšší ako 100-tisíc. Počet infekcií sa v priebehu ostatného týždňa zvýšil takmer o 60 percent, čo je spôsobené vysoko prenosným variantom omikron.

Britská vláda opätovne zaviedla povinné prekrytie tváre v obchodoch a nariadila ľuďom, aby sa v nočných kluboch a na iných preplnených miestach preukazovali potvrdením o vakcinácii. Premiér Boris Johnson avizoval, že nové opatrenia nezavedie pred Štedrým dňom, ale môže tak učiniť po vianočných sviatkoch.

V Číne úplne obmedzili pohyb obyvateľstva v 13-miliónovom meste Si-an, kde počas ostatného týždňa zaznamenali približne 200 prípadov variantu omikron. Na druhej strane, Spojené arabské emiráty sa postupne vracajú k predpandemickému spôsobu života. Uvádzajú, že 99 percent, tých, ktorí mali nárok na vakcínu, už dostalo aspoň jednu dávku.

Viac k témam: COVID-19, omikron
Zdroj: Webnoviny.sk – Mnohé krajiny v predvianočnom čase pritvrdzujú v opatreniach, chcú zabrániť šíreniu variantu omikron © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *