Home / EKONOMIKA / Hotely a reštaurácie žiadajú vládu o prehodnotenie opatrení, cítia sa byť oklamaní a diskriminovaní

Hotely a reštaurácie žiadajú vládu o prehodnotenie opatrení, cítia sa byť oklamaní a diskriminovaní

22.11.2021 (Webnoviny.sk) – Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s novými protipandemickými opatreniami žiada, aby prevádzky v tomto odvetví mohli fungovať aj v čiernych okresoch podľa COVID automatu. Chcú tak zachrániť časť zimnej sezóny a ekonomicky prežiť tretiu vlnu pandémie koronavírusu.

Ako v pondelok na brífingu informoval prezident AHRS Marek Harbuľák, nové opatrenia považujú za diskriminačné, pričom nový COVID automat znamená lockdown pre hotely, reštaurácie, wellness či fitness služby v čiernych okresoch.

Viac o téme: Koronavírus

„Nielen podnikatelia, ale aj naši hostia sú sklamaní a cítia sa byť oklamaní. Prijaté opatrenia považujeme za diskriminačné, neprimerané, ktoré zároveň nesplnili svoj účel,“ povedal Harbuľák.

Lockdown pre cestovný ruch

„Otvorené hranice umožňujú vycestovať za dovolenkou i relaxom do okolitých krajín – Česka, Maďarska či Poľska, ale aj do ďalších krajín. Prijaté obmedzenia spôsobujú ekonomické škody podnikateľov v cestovnom ruchu na Slovensku, ktorým sa dalo predísť,“ uviedol šéf AHRS.

Vláda by podľa asociácie mala spustiť prvú pomoc ++ a znovu zaviesť možnosť čerpania príspevku na pokles tržieb. Zároveň ju vyzývajú prijímať také rozhodnutia, ktoré naozaj pomôžu preťaženému zdravotníctvu a čo najskôr umožnia znížiť počet pacientov v nemocniciach.

Cestovný ruch je podľa asociácie jediným odvetvím, v ktorom majú podnikatelia a zamestnávatelia v čiernej farbe zakázané obslúžiť akéhokoľvek hosťa v prevádzke, dokonca ani očkovaného či tých, čo COVID-19 prekonali.

Vláda uplynulý týždeň síce schválila úpravy v COVID automate, o ktorom tvrdí, že znamená len lockdown pre neočkovaných, podľa AHRS je to však lockdown len pre cestovný ruch.

Sľuby neboli splnené

Sľuby o otvorení hotelov, penziónov a reštaurácií pre očkovaných hostí podľa odvetvia neboli splnené. Niektoré okresy sú v čiernej farbe už šiesty týždeň a od pondelka sú čierne dve tretiny okresov Slovenska.

Vláda pritom stále nerozhodla o tom, aké kompenzácie a štátnu pomoc budú môcť získať podnikatelia a zamestnávatelia, ktorí z rozhodnutia štátu nemôžu podnikať a poskytovať svoje služby. Kompenzácia časti nákladov na zamestnancov prostredníctvom prvej pomoci v súčasnosti rieši len približne 60 percent nákladov na zamestnanca.

Táto pomoc pre podniky, ktoré sú povinne zatvorené, nie je podľa AHRS dostatočná. Zatiaľ jedinou informáciou je, že pomoc pre cestovný ruch za obdobie od septembra do novembra 2021 by mala byť spustená začiatkom decembra v rámci rezortu dopravy.

Viac k témam: Bezpečnostné opatrenia, COVID automat, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Hotely a reštaurácie žiadajú vládu o prehodnotenie opatrení, cítia sa byť oklamaní a diskriminovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *