Home / SLOVENSKO / Záborská považuje za potrebné riešiť podmienky registrácie cirkví na Slovensku, starokatolíci jej adresovali otvorený list

Záborská považuje za potrebné riešiť podmienky registrácie cirkví na Slovensku, starokatolíci jej adresovali otvorený list

21.11.2021 (Webnoviny.sk) – Splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská hovorí, že sa treba zaoberať podmienkami registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku. V súčasnosti zákon stanovuje podmienku najmenej 50-tisíc plnoletých členov.

„Myslím si, že to treba riešiť, ale či je to práve zníženie počtu členov pre registrovanú cirkev, nie som si celkom istá. Je istý návrh, o ktorom by som ešte nerada hovorila, ktorý by mohol tento problém vyriešiť,“ povedala agentúre SITA Záborská.

Vážny zásah do náboženskej slobody

Na vládnu splnomocnenkyňu sa obrátili otvoreným listom starokatolíčky a starokatolíci Utrechtskej únie na Slovensku s tým, že považujú súčasný právny stav za vážny zásah do náboženskej slobody.

„Sme presvedčení, že takto nastavené podmienky sú diskriminačné a znemožňujú napĺňanie náboženského poslania tým menšinovým cirkvám a náboženským spoločnostiam, ktoré z historických dôvodov nezískali status registrovaných cirkví,“ uviedli v otvorenom liste Záborskej. Tá sa vyjadrila, že sa plánuje s nimi stretnúť a má riešenia, ako problém pohnúť dopredu.

Poukázanie na registráciu v zahraničí

Predstavitelia starokatolíkov Utrechtskej únie považujú za absurdné, že spomedzi 18 registrovaných cirkví by podmienku 50-tisíc členov podľa údajov sčítania obyvateľstva v roku 2001 splnili len štyri. K 11 z nich sa prihlásilo menej ako 10-tisíc ľudí a k najmenšej registrovanej cirkvi 166 ľudí.

Poukázali tiež na to, že na získanie registrácie cirkvi či náboženskej spoločnosti stačí v Českej republike 300 podpisov, v Poľsku 100 a v Maďarsku 10 podpisov.

Slobodné pôsobenie

Rezort kultúry uviedol, že cirkvi i náboženské spoločnosti môžu v SR slobodne pôsobiť bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú registrované.

„Štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku. Získanie registrovaného statusu znamená v slovenskom konfesnom práve prístup k pomerne širokému množstvu nárokových práv,“ povedala agentúre SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

Odborná problematika

Podľa nej práva a možnosti plynúce zo statusu registrovanej cirkvi v SR sú v porovnaní s okolitými krajinami svojou koncepciou značne rozsiahle a poskytujú možnosti, ktoré možno považovať v porovnaní s ostatnými krajinami za nadštandardné. Priblížila, že kompatibilitu registračného cenzu s ústavou posudzoval aj ústavný súd v roku 2010, pričom konštatoval, že nie sú v rozpore.

„Registračný cenzus by však mal podľa nášho názoru rešpektovať aj istú primeranosť vzhľadom na veľkosť krajiny a religiozitu. Ide o odbornú problematiku, ktorá si vyžaduje skôr komplexné riešenie, ako unáhlené účelové liberalizovanie cenzu,“ uzavrela hovorkyňa rezortu kultúry.

Na Slovensku je registrovaných 18 cirkví a náboženských spoločností. Štát v tomto roku prispel na ich činnosť sumou takmer 52 miliónov eur.

Viac k témam: Cirkev, registrácia cirkvi
Zdroj: Webnoviny.sk – Záborská považuje za potrebné riešiť podmienky registrácie cirkví na Slovensku, starokatolíci jej adresovali otvorený list © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bývalá ministerka Hroncová sa zúčastnila na Bienále v Benátkach, rezort kultúry apeluje na nerobenie hanby v zahraničí

Ministerstvo tvrdí, že na jeho otvorení bola spolu s Jenom Kratochvílom, bývalým riaditeľom Kunsthalle Bratislava.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *