Home / SVET / Lockdown pre nezaočkovaných je v Rakúsku realitou. Ak ho porušia, hrozí im pokuta až 1450 eur

Lockdown pre nezaočkovaných je v Rakúsku realitou. Ak ho porušia, hrozí im pokuta až 1450 eur

15.11.2021 (Webnoviny.sk) – V Rakúsku začal platiť celoštátny lockdown pre osoby, ktoré nie sú zaočkované proti koronavírusu a nedávno neprekonali ochorenie COVID-19. Takíto ľudia nemôžu opustiť svoje domovy s výnimkou základných aktivít, ako sú práca, nákup potravín, prechádzka či očkovanie.

Lockdown sa týka zhruba dvoch miliónov obyvateľov a bude platiť do 24. novembra. Lockdown sa vzťahuje na osoby vo veku 12 rokov a viac. Na deti do 12 rokov neplatí, pretože ich ešte oficiálne nemožno očkovať proti COVID-19.

Zväčšujúci sa tlak na nemocnice

Polícia v tejto súvislosti posilní hliadky. Neočkovaní ľudia, ktorí porušia lockdown, čelia pokute do 1450 eur. Úrady sa obávajú rastúceho počtu infekcií a zväčšujúceho sa tlaku na nemocnice a zvažujú ďalšie opatrenia.

Viac o téme: Koronavírus

Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein sa pre televíziu ORF vyjadril, že chce v stredu prediskutovať ďalšie kroky, pričom na stole je napríklad návrh obmedzenia nočného vychádzania, čo by sa vzťahovalo aj na očkovaných.

„Hanebne nízka“ miera vakcinácie

Kancelár Alexander Schallenberg sa v rádiu Ö1 vyjadroval opatrnejšie, ale nevylúčil zostrenie opatrení.

Podľa svojich slov v súčasnosti neočakáva obmedzenia na bary a podobné podniky. Vyjadril sa však, že ďalšie obmedzenia by mohli zahŕňať povinnosť nosenia respirátorov na viacerých miestach, viac práce z domu a testovanie očkovaných ľudí pred účasťou na podujatiach.

Sedemdňová incidencia infekcií v Rakúsku bola v nedeľu 849,2 na 100-tisíc obyvateľov. Plne zaočkovaných proti COVID-19 je 65 percent obyvateľov krajiny, čo je podľa kancelára Schallenberga „hanebne nízka“ miera vakcinácie.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Rakúsku, Lockdown, Očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Lockdown pre nezaočkovaných je v Rakúsku realitou. Ak ho porušia, hrozí im pokuta až 1450 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *