Home / EKONOMIKA / Ženy stále zarábajú menej ako muži, v priemere je to až o štvrtinu

Ženy stále zarábajú menej ako muži, v priemere je to až o štvrtinu

13.11.2021 (Webnoviny.sk) – Rozdiel medzi platovým ohodnotením žien a mužov bol podľa štatistík v minulom roku až 25 percent. Priemerný plat mužov totiž dosiahol 1 696 eur, zatiaľ čo u žien to bolo len 1 285 eur v hrubom. Tento stav sa pritom oproti roku 2019 nezlepšil.

Najväčšie platové rozdiely sú v oblastiach manažmentu a HR či pri vedúcich pozíciách. Pri nich je až dvakrát viac mužov ako žien.

V zahraničí sú ženy lepšie ohodnotené

„Na Slovensku dlhodobo pozorujeme, že v sektoroch, kde dominujú ženy, sú platy v priemere nižšie,“ uviedla v tlačovej správe PR manažérka portálu Profesia.sk Nikola Richterová. Upozorňuje na to, že zdravotníctvo a sociálna práca, školstvo ale aj ďalšie odvetvia, kde je možné sledovať dominanciu žien, často nie sú v zahraničí ohodnotené rovnako podpriemerne.

„Tieto sektory majú v mnohých krajinách Európy lepšie spoločenské a mzdové zaradenie, ako je tomu u nás na Slovensku,“ uviedla.

Ako dôvod platových rozdielov sa najčastejšie spomína vplyv rodových zvykov, nutnosť odchodu na materskú dovolenku, no aj nižšia iniciatíva či motivácia.

Ženy si často pýtajú menej peňazí

„Ženy si často už na pohovoroch pýtajú menej peňazí. Zároveň sa stretávajú s tým, že majú na trhu práce aj vďaka historickým označovaniam menej sebavedomia,“ tvrdí Richterová.

Stále tiež podľa nej pretrvávajú zvyklosti, pri ktorých je za živiteľa rodiny považovaný otec a matka sa má starať o domácnosť a deti.

Zdroj: Webnoviny.sk – Ženy stále zarábajú menej ako muži, v priemere je to až o štvrtinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *