Home / SLOVENSKO / Vojaci rozdávali v mestách červené maky, ľuďom vysvetľovali aj význam vojnových veteránov

Vojaci rozdávali v mestách červené maky, ľuďom vysvetľovali aj význam vojnových veteránov

11.11.2021 (Webnoviny.sk) – Profesionálni vojaci vo štvrtok vo viacerých mestách na Slovensku rozdávali červené maky ako symbol vďaky vojnovým veteránom. Ľuďom tiež vysvetľovali tradíciu a význam štvrtkového Medzinárodného dňa vojnových veteránov.

Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková, svet vrátane Slovenska vo štvrtok červenými makmi vzdáva úctu všetkým, ktorí bojovali za slobodu národov a nadčasové hodnoty.

Svet si tiež 11. novembra pripomína koniec prvej svetovej vojny, keďže práve 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiégne vo Francúzsku.

Deň venovaný všetkým, ktorí slúžili vlasti

Rešpekt a vďaku vojnovým veteránom vo štvrtok vyjadrilo aj vedenie ministerstva obrany a velenie ozbrojených síl pri Pomníku príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a pri Pamätníku padlým vojakom 1. československého armádneho zboru na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši.

Pamiatku vojakov si uctili aj v Banskej Bystrici, a to položením venca v Pietnej sieni Pamätníka SNP a vysadením ruže pri Lavičke vojnových veteránov. Spolu s nimi vzdali spolubojovníkom česť aj vojnoví veteráni 2. svetovej vojny Vladimír Strmeň a Pavol Chrapčiak.

„Dnešný deň patrí všetkým, ktorí slúžili alebo slúžia vlasti s nasadením vlastného života. Vojnové cintoríny sú, žiaľ, plné hrdinov, ktorých posolstvo nesmie zahynúť – oni pre nás a našu budúcnosť bojovali, mnohí preliali krv a umierali. Nikdy im to nezabudneme a ich odkaz budeme živiť pre ďalšie generácie,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

Tisíce vojnových veteránov

Zároveň sa poďakoval prítomným vojnovým veteránom – Vladimírovi Strmeňovi a Pavlovi Chrapčiakovi. „Je mi skutočnou cťou podať im ruku a v mene celého Slovenska vzdať hlbokú poklonu. Títo ľudia si to zaslúžia a môžeme byť vďační, že sú medzi nami a dodnes nahlas svedčia o utrpení a hrôze, ktoré prináša vojna,“ zdôraznil minister.

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných celkovo 8 434 žijúcich vojnových veteránov, z toho 8 390 je novodobých vojnových veteránov a 44 sú veteráni druhej svetovej vojny.

Zmeko vyzdvihol nadčasovosť odhodlania

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Daniel Zmeko vyzdvihol nadčasovosť odhodlania vojnových veteránov slúžiť ušľachtilým hodnotám.

„Práve na odkaz týchto hrdinov nadväzujeme pri príprave a výchove ďalších vojakov, ktorí majú byť nositeľmi bohatých vojenských tradícií a odvážnych činov v prospech mieru, slobody a demokracie,“ povedal.

Verejnosti si tiež vo štvrtok už po druhýkrát pripomenie Medzinárodný deň vojnových veteránov aj tematickou projekciou, ktorá bude premietaná na Bratislavskom hrade dnes od 18:00. Zároveň bude Rozhlas a televízia slovenska vysielať o 20:40 odovzdávanie ocenení Vojenský čin roka.

Viac k témam: Pripomienka, Prvá svetová vojna, Výročie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojaci rozdávali v mestách červené maky, ľuďom vysvetľovali aj význam vojnových veteránov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *