Home / SLOVENSKO / Medzi Slovenskom a Rakúskom sa symbolicky zatvoria hranice

Medzi Slovenskom a Rakúskom sa symbolicky zatvoria hranice

5.11.2021 (Webnoviny.sk) – Počas Víkendu zatvorených hraníc sa na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi už po šiesty raz symbolicky zatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.

Víkend zatvorených hraníc, ktorý je spomienkou na obete železnej opony a komunistického režimu v bývalom Československu, sa uskutoční od 12. do 14. novembra,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, OZ V lepších časoch a mestskou časťou Devínska Nová Ves.

Workshop pre učiteľov

Program Víkendu zatvorených hraníc sa uskutoční na viacerých miestach v Bratislave. V piatok 12. novembra o 9:30 sa v Istracentre v Devínskej Novej Vsi uskutoční vzdelávací workshop pre učiteľov.

Počas soboty 13. novembra bude trikrát organizovaná Prehliadka železnej opony dobovým autobusom, odchod je zo zastávky MHD pod Mostom SNP.

O 19:00 sa v Novom župnom divadle na Mickiewiczovej ulici uskutoční predstavenie Juraja Nvotu a hercov divadla Astorka Korzo ΄90. Obe podujatia budú v režime kompletne zaočkovaní.

Zatvoria hranice

V nedeľu 14. novembra sa v čase od 10.00 do 17.00 symbolicky zatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom na Cyklomoste slobody. „Cez hranice sa bude možné dostať len s „cestovnou doložkou“, ktorú vám organizátori pomôžu na mieste vybaviť,“ vysvetlila hovorkyňa BSK.

O 15.00 sa pod cyklomostom bude konať tlačová konferencia, ktorá priblíži Projekt Tematická cesta železnej opony. Nasledovať bude sprievodný program.

Vyvrcholením podujatia bude pietna spomienka na obete železnej opony. „Začne sa o 17.00 čítaním mien 42 zdokumentovaných obetí a súčasťou budú aj spomienkové salvy a položenie sviečok k pamätníku,“ dodala Forman.

Maketa signálnej steny

Návštevníci sa môžu pristaviť aj pri makete signálnej steny pod Cyklomostom slobody, ktorú vybudoval BSK na základe nákresov a fotografií v rámci odbornej spolupráce s Ústavom pamäti národa.

Predstavuje ukážku ostro stráženej hranice rozdeľujúcej Európu, a prekážky, ktoré museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe,“ uviedla Forman.

V najbližších dňoch budú na tomto mieste osadené nové informačné tabule, ktoré návštevníkom prinesú množstvo informácií o systéme prísne stráženej hranice v Československu pred rokom 1989. Tiež budú môcť vidieť veľkoformátové dobové fotografie železnej opony, ktoré budú nainštalované na koloch bývalej signálnej steny.

Viac k témam: Cyklomost slobody, V lepších časoch
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzi Slovenskom a Rakúskom sa symbolicky zatvoria hranice © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *