Home / EKONOMIKA / Štátny rozpočet vysiela do samospráv signály, že budú aj naďalej sponzorovať štát, tvrdí Kaliňák

Štátny rozpočet vysiela do samospráv signály, že budú aj naďalej sponzorovať štát, tvrdí Kaliňák

1.11.2021 (Webnoviny.sk) – Štátny rozpočet pre rok 2022 vysiela do samospráv signály, že mestá a obce budú aj naďalej sponzorovať štát v rámci preneseného výkonu štátnej správy.

Dlhodobo nespokojné samosprávy

Pre agentúru SITA to uviedol ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Na budúci rok počíta rozpočet štátu s príjmami obcí vo výške 5,9 miliardy eur a výdavkami na úrovni 5,6 miliardy.

Samosprávy na Slovensku sú dlhodobo nespokojné s tým, že štát im nedáva dostatok peňazí na povinnosti, ktoré na previedol, teda takzvaný prenesený výkon kompetencií.

Mestá a obce pod tlakom

ZMOS sa obáva, že počet prenesených kompetencií môže ešte vzrásť.

„Riziko predstavuje prijímanie legislatívy, ktorá môže na samosprávy preniesť nové a ďalšie úlohy bez finančného krytia, prípadne priamo so zvýšením výdavkov samospráv. Mestá a obce preto vstupujú do roka v ktorom budú zrejme rozpočty pod tlakom neustálych zmien podľa vývoja ekonomickej situácie a legislatívneho tlaku,“ povedal pre agentúru SITA Kaliňák.

Hoci mestá a obce pocítili zvýšené výdavky alebo výpadky príjmov v súvislosti s pandémiou, štátny rozpočet podľa samospráv na situáciu nereaguje. Kaliňák dodal, že situáciu môže ešte zhoršiť prípadný nárast nezamestnanosti. Ten by totiž v mestách a obciach znížil aj príjmy z výnosu dane z príjmu fyzických osôb.

Viac k témam: Samosprávy, Štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátny rozpočet vysiela do samospráv signály, že budú aj naďalej sponzorovať štát, tvrdí Kaliňák © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *