Home / SLOVENSKO / Slovensko má podľa vlády dobre zvládnutú drogovú problematiku, od závislosti sa chce liečiť viac ľudí

Slovensko má podľa vlády dobre zvládnutú drogovú problematiku, od závislosti sa chce liečiť viac ľudí

31.10.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko sa radí medzi krajiny s dobre zvládnutou drogovou problematikou. Vyplýva to z hodnotiacej správy o plnení úloh z Národnej protidrogovej stratégie SR za roky 2013 až 2020, ktorú na stredajšom rokovaní vzala vláda na vedomie.

Stratégia si kládla dva hlavné ciele, ktorými boli zníženie dopytu po drogách a zníženie ponuky drog na Slovensku.

Problémy s heroínom či pervitínom

Najčastejšie sa z drogovej závislosti v rokoch 2013 až 2019 liečili na Slovensku muži vo vekovom rozpätí od 30 do 39 rokov. Primárnym dôvodom liečby boli problémy so stimulačnými drogami, osobitne metamfetamínom, teda pervitínom. O druhé a tretie miesto sa striedavo uchádzali pacienti liečení pre problémy s heroínom a marihuanou.

V roku 2019 predstavovali užívatelia stimulačných drog 42,7 percenta zo všetkých ľudí liečených od drogovej závislosti. V prevažnej väčšine sa jednalo o užívateľov pervitínu. Liečba užívateľov bola kontinuálne na vzostupe od roku 2009.

Indikátor úmrtnosti

Kľúčovým indikátorom hodnotenia problémového užívania drog na Slovensku bol indikátor úmrtnosti, ktorý bol sledovaný z dvoch hľadísk. Jednak sa zisťovali priame úmrtia zapríčinené intoxikáciou drogami, keď osoby umreli v dôsledku predávkovania alebo v dôsledku správania pod vplyvom drogy.

Zároveň bola skúmaná celková úmrtnosť liečených užívateľov drog pre závislosť od všetkých psychoaktívnych látok, okrem alkoholu, a to bez ohľadu na príčinu smrti.

Zvýšil sa počet úmrtí

Ako príčina úmrtia sa v čase intoxikácie najčastejšie preukázali opiody a menej stimulačné drogy. Od roku 2010 sa počet úmrtí zvýšil z 20 osôb na 32 v roku 2018 a na 34 v roku 2019. Z druhého hľadiska boli sledovaní pacienti liečení pre závislosť od drog v bratislavskom Centre pre liečbu drogových závislostí.

Skúmanie ukázalo, že spomedzi pacientov, ktorí boli v centre liečení, zomrelo v priebehu rokov 1999 až 2019 celkovo 238 pacientov. To predstavovalo približne päť percent zo všetkých dohľadaných pacientov, ktorých bolo 5 399.

Viac sa financujú protidrogové aktivity

Správa ďalej konštatuje, že narastá počet ľudí, ktorí sú zapájaní do programu čistej liečby. Kým napríklad v roku 2014 Centrá pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici, Bratislave a Košiciach prijali spolu 1 166 pacientov, v roku 2019 ich prijali 1 694.

Rastie aj finančná podpora protidrogových aktivít. V rokoch 2013 až 2016 vláda na aktivity tohto druhu každoročne vyčlenila sumu 515-tisíc eur. Podpora aktivít však v posledných rokoch začala rásť a napríklad v roku 2020 bolo na protidrogové aktivity vyčlenených 860-tisíc eur.

Minister zdravotníctva a predseda Rady vlády pre protidrogovú politiku v správe zhodnotili, že je zrejmá potreba pokračovať v nastavenom smerovaní protidrogovej politiky na Slovensku.

Viac k témam: Centrum pre liečbu drogovo závislých, Drogy, Heroín, Marihuana, Pervitín
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko má podľa vlády dobre zvládnutú drogovú problematiku, od závislosti sa chce liečiť viac ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *