Home / EKONOMIKA / Zamestnávateľom chcú znížiť administratívnu záťaž pri dodržiavaní BOZP, upravia sa aj ďalšie podmienky

Zamestnávateľom chcú znížiť administratívnu záťaž pri dodržiavaní BOZP, upravia sa aj ďalšie podmienky

28.10.2021 (Webnoviny.sk) – Od januára 2023 by sa mala znížiť administratívna záťaž zamestnávateľov pri dodržiavaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP).

Vyplýva to z návrhu novely zákona o BOZP, ktorý rezort práce a sociálnych vecí predložil do pripomienkového konania.

Lehota sa predĺži na tri roky

Lehota na splnenie povinnosti zamestnávateľov zabezpečovať opakované oboznamovanie sa má po novom predĺžiť zo súčasných dvoch rokov na tri roky.

Upraviť sa majú aj podmienky, za ktorých bude možné udržať si zdravotnú spôsobilosť aj v prípade dočasnej práceneschopnosti. Odbornému zástupcovi zodpovednému za odborné vykonávanie činností sa umožní vykonávať činnosti odborného garanta aj pre inú fyzickú osobu alebo právnickú osobu.

Dôjde aj k zlúčeniu funkcií

V záujme zvyšovania kvality a úrovne BOZP sa majú stanoviť jednoznačné podmienky získania oprávnenia na činnosť oprávnenej právnickej osoby.

Odborná spôsobilosť bezpečnostného technika a autorizovaného bezpečnostného technika sa má zlúčiť. Po novom sa ponechá len jedna odborná spôsobilosť bezpečnostného technika s odbornosťou na úrovni súčasného autorizovaného bezpečnostného technika.

„Cieľom uvedeného návrhu je zabezpečiť jednotnú úroveň odbornosti a zároveň zvýšenie odbornosti osôb, ktoré vykonávajú funkciu bezpečnostného technika,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Zákaz fajčenia sa má novelou zákona rozšíriť nielen na pracoviská zamestnávateľa, ale na všetky priestory zamestnávateľa.

Viac k témam: Bezpečnosť pri práci, BOZP, novela zákona o BOZP
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávateľom chcú znížiť administratívnu záťaž pri dodržiavaní BOZP, upravia sa aj ďalšie podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *