Home / SLOVENSKO / Súd zamietol obnovu konania na doživotie odsúdenému Kavickému za chladnokrvnú vraždu pracovníčky nebankovky

Súd zamietol obnovu konania na doživotie odsúdenému Kavickému za chladnokrvnú vraždu pracovníčky nebankovky

21.10.2021 (Webnoviny.sk) – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici vo štvrtok zamietol návrh odsúdeného Miroslava Kavického na povolenie obnovy konania, pretože nezistil podmienky na takéto konanie podľa Trestného poriadku.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko odsúdený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Odsúdenému recidivistovi Najvyšší súd SR vo februári 2019 potvrdil doživotný trest, ktorý mu v septembri 2018 uložil ŠTS v prípade vraždy pracovníčky nebankovej spoločnosti Ľudmily K. a následnej krádeže peňazí z jej bytu.

Ženu vylákal telefonicky 

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, „ak vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy o sebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine, alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa.“

Podľa obžaloby Miroslav Kavický v marci 2011 zavraždil 57-ročnú Ľudmilu K. z Novej Bane, pracovníčku nebankovej spoločnosti. Skutok sa stal po tom, ako obžalovaný Ľudmilu telefonicky vylákal na stretnutie pod zámienkou obchodnej transakcie.

Usmrtil ju nezisteným spôsobom, pričom oddelil hlavu od tela a poškodil tvár, aby nebolo možné nebohú identifikovať. Časť kostrových ostatkov zavraždenej sa našla v rekreačnej oblasti pri Novej Bani v júli 2016. Po vražde vnikol do jej bytu a ukradol najmenej 1 600 eur.

Na vraždu nahováral Romana

Kavický najprv nahováral na vraždu a následne na okradnutie Ľudmily istého Romana. Keď to odmietol, skutok spáchal sám. Obžalovaný počas súdneho procesu opakovane vyhlásil, že nikoho nezabil ani neokradol a vraha z neho urobil vyšetrovateľ, ktorého by najradšej poslal na psychiatriu.

Vyhlásil, že Roman klame a teraz svedčí proti nemu z pomsty, lebo ho označil za jedného zo zlodejov, ktorí vykradli dom jeho synov.

Podľa neho je Roman viackrát trestaný podvodník a lupič, ktorý si svedectvom proti nemu chcel získať beztrestnosť za svoje činy. Kavický priznal, že v kontakte so zavraždenou bol osobne i telefonicky, pretože u nej pre syna a ďalšieho známeho vybavoval úvery.

Nedôveryhodní svedkovia

Aj ďalších svedkov, ktorí proti nemu vypovedali, označil Kavický za klamárov. Pred súdom tvrdil, že skutok nespáchal a svedkovia sú nedôveryhodní. Zároveň zdôraznil, že v čase pred vzatím do väzby poctivo pracoval a staral sa o svojich synov.

„Chlapi sa mi smiali, že mi žena musí hydinu zabíjať,“ uviedol v súvislosti s vraždou Ľudmily. Kavický bol však v minulosti už 13-krát súdne trestaný vrátane vraždy priateľky z roku 1978, ktorú ako 20-ročný dokopal a hodil potom do potoka. Okrem toho bol dvanásťkrát odsúdený za rôzne násilné trestné činy. Podľa znalcov nie je schopný žiť normálnym životom, ale iba podľa pravidiel v istom režime.

Viac k témam: Súdnictvo, Vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd zamietol obnovu konania na doživotie odsúdenému Kavickému za chladnokrvnú vraždu pracovníčky nebankovky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *