Home / Veda a technika / Austrália spolu s NASA sa dohodli na spolupráci, vytvoria výskumný rover

Austrália spolu s NASA sa dohodli na spolupráci, vytvoria výskumný rover

14.10.2021 (Webnoviny.sk) – Austrália sa dohodla s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na postavení lunárneho roveru. Stroj, ktorý by mal mať 20 kilogramov, by mala NASA najskôr v roku 2026 vyslať na Mesiac, kde by mal pomôcť v hľadaní kyslíka.

Rover by mal zbierať pôdu, ktorá obsahuje oxidy, uviedla austrálska vláda vo vyhlásení. Následne by z nej NASA mala prostredníctvom separátneho zariadenia extrahovať kyslík. Tento kyslík by mal v konečnom dôsledku poslúžiť na udržanie ľudskej prítomnosti na Mesiaci a podporu budúcich misií na Mars.

Podpredseda Austrálskej vesmírnej agentúry Anthony Murfett sa vyjadril, že NASA zaujala technológia diaľkového ovládania veľkých nákladných vozidiel na prevoz železnej rudy z baní v severozápadnej Austrálii zo vzdialenosti 1 600 kilometrov.

Podľa šéfa NASA Billa Nelsona dohoda posilní vzťah s Austráliou súvisiaci s prieskumom vesmíru, ktorý je starší ako 50 rokov.

Dohoda závisí od toho, či rover počas vývoja splní celý rad podmienok.

Viac k témam: Mesiac, Vedecký výskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrália spolu s NASA sa dohodli na spolupráci, vytvoria výskumný rover © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *