Home / SVET / Guvernér Texasu zakázal súkromným firmám žiadať od zamestnancov potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu

Guvernér Texasu zakázal súkromným firmám žiadať od zamestnancov potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Guvernér Texasu Greg Abbott vydal v pondelok nariadenie, ktorým zakázal všetkým subjektom vrátane súkromných firiem vyžadovať od zamestnancov potvrdenie o absolvovaní očkovania proti koronavírusu. Štátnych zákonodarcov zároveň vyzval, aby schválili príslušnú legislatívu.

Bidenova administratíva chystá opak

Guvernérov krok prichádza v čase, keď chce administratíva prezidenta Joea Bidena presadiť, aby sa vo všetkých subjektoch zamestnávajúcich viac ako sto ľudí pri vstupe na pracovisko požadovalo potvrdenie o vakcinácii alebo alebo raz do týždňa predloženie negatívneho testu na koronavírus.

Niekoľko veľkých spoločností vrátane aeroliniek American Airlines a Southwest Airlines oznámilo, že nariadenie federálnej vlády budú rešpektovať.

„Žiadny subjekt v Texase nesmie nútiť žiadnu osobu k prijatiu vakcíny proti (ochoreniu) COVID-19, vrátane zamestnancov alebo spotrebiteľov, ktorí s takýmto očkovaním nesúhlasia z dôvodu osobného svedomia, na základe náboženského presvedčenia, alebo zo zdravotných dôvodov, vrátane predchádzajúceho uzdravenia z COVID-19,“ napísal Abbott v dekréte.

Úrady dostali zákaz už skôr

Abbott sa proti koronavírusu nechal zaočkovať a neskôr mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

V nariadení tvrdí, že „očkovanie sa dôrazne odporúča tým, ktorí naň majú nárok, pre obyvateľov Texasu však musí byť vždy dobrovoľné“.

Abbot už skôr úradom štátnej a miestnej správy zakázal vyžadovať od svojich zamestnancov potvrdenie o zaočkovaní. Súkromné spoločnosti si však v tejto otázke mohli určiť vlastné pravidlá.

Texas v poslednom čase eviduje pokles nových prípadov nákazy koronavírusom. Nákazlivejší delta variant koronavírusu však spôsobil, že počet obetí pandémie sa približuje k číslu 67-tisíc.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Guvernér Texasu zakázal súkromným firmám žiadať od zamestnancov potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *