Home / SVET / Testovanie kozmetiky na zvieratách by mohlo dostať stopku, spúšťa sa celoeurópska petícia

Testovanie kozmetiky na zvieratách by mohlo dostať stopku, spúšťa sa celoeurópska petícia

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Testovanie kozmetiky na zvieratách by v Európskej únii mohlo dostať stopku. Usiluje sa o to európska občianska iniciatíva, ktorej cieľom je dosiahnutie úplného zákazu testovania kozmetických prípravkov na zvieratách. Na sociálnej sieti o tom informovalo občianske združenie Sloboda zvierat.

Autormi iniciatívy sú združenia Ľudia pre etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA), Európa bez krutosti (Cruelty Free Europe), Humane Society International Europe (HSI Europe) a Európska koalícia pre ukončenie pokusov na zvieratách (ECEAE), ktoré zastupujú viac ako 100 ďalších organizácií z 26 krajín Európskej únie (EÚ).

Vyzbierať chcú vyše milión podpisov

Cieľom aktivity je vyzbierať viac ako milión podpisov pod petíciu za zastavenie testovania kozmetiky na zvieratách. Podpisy chcú následne aktivisti odovzdať Európskej komisii (EK), ktorá by sa situáciou musela zaoberať.

V súčasnosti sa ročne v laboratóriách farmaceutických spoločností v Európskej únii využije na experimenty 10 miliónov zvierat.

Príležitosť na revolučné zmeny

„Ešte nikdy predtým sme nemali k dispozícii také množstvo účinných nástrojov na zaistenie bezpečnosti kozmetických výrobkov bez testovania na zvieratách a takú jedinečnú príležitosť na revolučné zmeny v oblasti ochrany ľudí a životného prostredia. Európska komisia musí dodržiavať a sprísňovať zákaz testovania na zvieratách a podporovať prechod na posudzovanie bezpečnosti výrobkov bez testovania na zvieratách,“ uviedli organizácie na ochranu zvierat v rámci petície.

EK vyzývajú na stanovenie plánu postupného ukončovania všetkých testov s ohľadom na zvieratá, životné prostredie či ochranu spotrebiteľov. Aktivisti chcú dosiahnuť zastavenie experimentov pre všetky zložky kozmetiky bez ohľadu na to, na aké účely bude využívaná.

Viac k témam: Kozmetika, Petícia, Testovanie kozmetiky na zvieratách
Zdroj: Webnoviny.sk – Testovanie kozmetiky na zvieratách by mohlo dostať stopku, spúšťa sa celoeurópska petícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *