Home / EKONOMIKA / Eurostat si posvietil na ceny liehovín, vína a piva. Kto má najdrahší alkohol v rámci krajín V4?

Eurostat si posvietil na ceny liehovín, vína a piva. Kto má najdrahší alkohol v rámci krajín V4?

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko má stále najdrahší alkohol (liehoviny, víno a pivo) spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Vyplýva to z rebríčka, ktorý zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Podľa neho Slovensko dosiahlo za rok 2020 index priemernej ceny alkoholu v krajine 95,2, kde index 100 predstavuje priemerné ceny alkoholu v celej EÚ.

Pre porovnanie Česko dosiahlo za vlaňajšok index 87,9, Poľsko 86,5 a Maďarsko iba 72,7, čo bol najnižší index spomedzi všetkých krajín únie. Za Slovenskom skončilo napríklad aj Nemecko s indexom 91,4.

Slovensko skončilo s indexom 95,2 medzi najdrahšími krajinami EÚ s alkoholom na 20. mieste. V medziročnom porovnaní s rokom 2019 stúpli ceny alkoholu v SR minimálne, iba o 0,1 bodu indexu. Pre porovnanie v Česku stúpli o 0,7 bodu, no v Nemecku klesli o 1,2 bodu, v Poľsku o 3,0 bodu a v Maďarsku dokonca o 7,7 bodu.

V roku 2020 bola cena alkoholických nápojov v celej EÚ viac ako dvaapolkrát vyššia v najdrahšom členskom štáte v porovnaní s najlacnejším. Cena alkoholických nápojov (liehoviny, víno a pivo) bola najvyššia vo Fínsku, s indexom cenovej hladiny 193, za ním nasledovalo Írsko (181) a Švédsko (166). Naopak najnižšie ceny boli v spomínanom Maďarsku, za ktorým nasledovalo Rumunsko (74) a Bulharsko (81).

Viac k témam: alkohol, ceny, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurostat si posvietil na ceny liehovín, vína a piva. Kto má najdrahší alkohol v rámci krajín V4? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *