Home / SVET / Triumf Talibanu podľa šéfa britskej MI5 zvyšuje teroristické hrozby, extrémistom dodal odvahu

Triumf Talibanu podľa šéfa britskej MI5 zvyšuje teroristické hrozby, extrémistom dodal odvahu

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Prevzatie moci hnutím Taliban v Afganistane „povzbudilo a dodalo odvahu“ extrémistom a mohlo by viesť k návratu veľkých útokov proti Západu v štýle al-Káidy. Vyhlásil to piatok šéf britskej domácej spravodajskej služby MI5 Ken McCallum.

Stiahnutie jednotiek NATO a zvrhnutia medzinárodne uznanej afganskej vlády podľa neho znamená vyššie riziko aj pre Spojené štáty.

Vzpruhu dodáte zo dňa na deň

„Teroristické hrozby sa nezvyknú zmeniť zo dňa na deň v zmysle riadeného sprisahania alebo výcvikových táborov či infraštruktúry – teda tých vecí, ktoré mala al-Káida v Afganistane v čase teroristických útokov z 11. septembra 2001,“ povedal McCallum v rozhovore pre BBC.

Zo dňa na deň však môžete poskytnúť „psychologickú vzpruhu, morálnu vzpruhu pre extrémistov, ktorí tu už sú alebo sú v iných krajinách,“ dodal McCallum.

Británia zažila v posledných dvoch desaťročiach niekoľko násilných útokov inšpirovaných extrémizmom s islamistickým pozadím.

Najsmrteľnejší sa odohral 7. júla 2005, keď štyria samovražední atentátnici zabili 52 cestujúcich v súpravách londýnskeho metra a v autobuse.

Sprisahania sú menej sofistikované

Nedávne útoky nožmi a vozidlami boli zväčša dielom jednotlivcov, ktorí sa tiež inšpirovali militantnými skupinami ako Islamský štát, neboli nimi ale riadené.

McCallum uviedol, že britské orgány za posledné štyri roky prekazili 31 plánovaných útokov islamských aj krajne pravicových extrémistov.

Či je Británia 20 rokov po útokoch z 11. septembra bezpečnejšia alebo menej bezpečná, je podľa neho ťažké povedať.

„Počet sprisahaní, ktoré v súčasnosti prekazíme, je v skutočnosti vyšší ako počet sprisahaní, ktoré sa na nás chystali po 11. septembri, ale v priemere ide o menšie a menej sofistikované sprisahania,“ vysvetlil šéf spravodajskej služby.

Viac k témam: extrémizmus, Taliban, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Triumf Talibanu podľa šéfa britskej MI5 zvyšuje teroristické hrozby, extrémistom dodal odvahu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

Ako referuje web news.sky.com, správy o smrti Ismaila Yusafa Baza priniesla izraelská armáda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *