Home / SLOVENSKO / Žilinka sa postavil pred ústavnoprávny výbor, vysvetľuje zrušenie obvinení vo viacerých kauzách (video)

Žilinka sa postavil pred ústavnoprávny výbor, vysvetľuje zrušenie obvinení vo viacerých kauzách (video)

10.9.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka pred Ústavnoprávnym výborom NR SR vysvetľuje zrušenie obvinení vo viacerých kauzách prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku. Podľa Žilinku je tento paragraf opodstatnený a zrušením týchto oprávnení by sa z generálneho prokurátora stal len „štatista“.

Poslanec Ondrej Dostál (klub SaS) citoval Žilinkovu odpoveď počas jeho vypočutia na funkciu generálneho prokurátora.

Kritický tón sa vytratil

„Bolo by dobré zaoberať sa oprávnením generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na Úrade špeciálnej prokuratúry robilo posledné roky šarapatu,“ povedal Žilinka na adresu paragrafu 363 na verejnom vypočutí. Dostál doplnil, že Žilinkov kritický tón sa v súčasnosti vytratil.

Generálny prokurátor zdôraznil, že jeho osobný pohľad na inštitút sa žiadnym spôsobom nezmenil. Jeho vyjadrenie o „šarapate“ treba podľa Žilinku chápať tak, že sa tento paragraf zneužíva obhajobou na tvorbu obštrukcií.

Nejde o odmietanie inštitútu

„Nie je profesionálne, aby mimoriadny opravný prostriedok odôvodňovala obhajoba presne rovnakými skutočnosťami, ako boli uvedené v riadnom opravnom prostriedku,“ vysvetlil. Nejde preto podľa jeho slov o odmietanie inštitútu z hľadiska jeho potreby pre garantovanie práv obvinených alebo poškodených.

Na základe paragrafu 363 Trestného poriadku generálna prokuratúra 31. augusta zrušila obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež dve obvinenia voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Viac k témam: paragraf 363 Trestného poriadku, Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, vysvetlenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka sa postavil pred ústavnoprávny výbor, vysvetľuje zrušenie obvinení vo viacerých kauzách (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *