Home / SVET / Bielorusi dostanú od Rusov veľa zbraní. Lukašenko uviedol, ako si predstavuje boj proti tlaku Západu

Bielorusi dostanú od Rusov veľa zbraní. Lukašenko uviedol, ako si predstavuje boj proti tlaku Západu

2.9.2021 (Webnoviny.sk) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že jeho krajina čoskoro dostane veľkú dodávku ruských zbraní vrátane desiatok bojových lietadiel, helikoptér a špičkových raketových systémov protivzdušnej obrany.

Čerstvo 67-ročný politik to skonštatoval krátko pred začiatkom spoločných budúcotýždňových rusko-bieloruských manévrov, na ktorých by sa malo zúčastniť približne 200-tisíc vojakov.

Protesty a obvinenia 

Oznámenie týkajúce sa spomenutej akvizície poukazuje na rastúcu podporu Moskvy Lukašenkovi, ktorého vlaňajšie znovuzvolenie do šiesteho funkčného obdobia vyvolalo mesiace protestov a obvinenia zo zmanipulovaného hlasovania.

Bielorusko momentálne čelí tvrdým sankciám zo strany Európskej únie a Spojených štátov. Minsk sa preto spolieha na podporu susedného Ruska.

Úzke vzťahy s Ruskom

Blížiace sa vojenské cvičenia Lukašenko označil za súčasť spoločného úsilia v boji proti tlaku Západu. „V skutočnosti máme jednu armádu, pričom tá bieloruská tvorí jej chrbtovú kosť na západnej strane. Ak, nedajbože, začne vojna, ako prvá sa do boja zapojí bieloruská armáda a západná skupina ruských ozbrojených síl sa rýchlo pripojí, aby vytvorila spoločnú obranu,“ povedal Lukašenko.

Rusko má s Bieloruskom úzke vojenské a obranné vzťahy. V Bielorusku sú umiestnené dve radarové stanice, ktoré zabezpečujú komunikáciu s ruskými nukleárnymi ponorkami v Atlantickom, Indickom a častiach Tichého oceána.

Viac k témam: bojové lietadlá, helikoptéry, sankcie, zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Bielorusi dostanú od Rusov veľa zbraní. Lukašenko uviedol, ako si predstavuje boj proti tlaku Západu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *