Home / SLOVENSKO / Reformný ústavný zákon v oblasti justície z dielne ministerstva spravodlivosti znamenal veľkú zmenu ústavy

Reformný ústavný zákon v oblasti justície z dielne ministerstva spravodlivosti znamenal veľkú zmenu ústavy

1.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ústava Slovenskej republiky prešla v tomto roku veľkou zmenou, keď poslanci Národnej rady SR schválili reformný ústavný zákon v oblasti justície.

Skonštatovalo to ministerstvo spravodlivosti na svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti so stredajším Dňom Ústavy SR.

Zmeny priniesli riešenia

Ústavný zákon z dielne rezortu spravodlivosti zriadil napríklad Najvyšší správny súd SR, ktorý už v auguste začal svoju činnosť.

Podľa ministerstva „kľúčový reformný zákon“ otvoril veľa bolestivých tém justície a priniesol konkrétne riešenia.

„Cieľom nami navrhnutých ústavných zmien bolo, aby sa naša spoločnosť posunula v hodnotách ďalej a aby spravodlivosť a rovnosť neboli vnímané len ako niečo formálne, ale ako niečo so skutočným obsahom,“ dodal rezort.

Previerky majetkov sudcov

Poslanci schválili veľký reformný ústavný zákon v oblasti justície 9. decembra 2020 a svoju účinnosť nadobudol od 1. januára 2021.

Ústavný zákon zahŕňa napríklad reformu zloženia Súdnej rady SR, previerky majetkových pomerov všetkých sudcov a previerky sudcovskej spôsobilosti, reformu zloženia Ústavného súdu SR s brzdami proti pasivite parlamentu pri nezvolení kandidátov na ústavných sudcov, zavedenie vekového cenzu pre zánik funkcie sudcu či zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR.

Viac k témam: Deň Ústavy SR, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Reformný ústavný zákon v oblasti justície z dielne ministerstva spravodlivosti znamenal veľkú zmenu ústavy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov

Spoločnosť Samsung Electronics odhalila ďalšie podrobnosti o novej generácii televízorov roku 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *