Home / SLOVENSKO / Rušenia obvinení bez vysvetlenia vzbudzujú vážne pochybnosti, konštatuje Transparency International Slovensko

Rušenia obvinení bez vysvetlenia vzbudzujú vážne pochybnosti, konštatuje Transparency International Slovensko

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) verí, že v najbližšom čase sa verejnosť dozvie presvedčivé odôvodnenie krokov, ktoré generálnu prokuratúru viedli k zrušeniu obvinení v ostro sledovaných kauzách.

Zrušenie obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému, Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi a Dane Arpášovej, ako aj zrušenie obvinenia z podplácania voči Zoroslavovi Kollárovi, označila mimovládka za neštandardné. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti.

Mal predpoklad

Minulý rok v decembri sme pri voľbe nového generálneho prokurátora odporúčali do tejto pozície Maroša Žilinku s nádejou, že má predpoklad vyčistiť prokuratúru od nehodných ľudí, zvýšiť transparentnosť a podporiť stíhanie trestnej činnosti na najvyšších miestach,“ vysvetlila TIS.

Dnešné rušenia obvinení bez náležitého vysvetlia vzbudzujú vážne pochybnosti, či budú naozaj naplnené očakávania organizácie.

Rozhodovali tri senáty

Mimovládka zdôraznila, že o zákonnosti a dôvodnosti trestného stíhania a väzby Pčolinského rozhodovali tri senáty Najvyššieho súdu SR.

K nim treba pripočítať aj dvoch sudcov Špecializovaného trestného súdu v prípravnom konaní. Vo všetkých prípadoch bola zákonnosť a dôvodnosť potvrdená, obžaloba bola v procese prípravy. Vedenie generálnej prokuratúry dnes zavelilo k veľkému zvratu, a to bez súbežného zrozumiteľného vysvetlenia. Dostatočné objasnenie rozhodnutí doposiaľ nezaznelo ani v ostatných spomínaných kauzách,“ doplnila TIS.

Obnovovanie dôvery

Zároveň pripomenula, že ide o závažné a široko medializované kauzy, ktoré môžu mať zásadný vplyv na obnovovanie dôvery občanov vo fungovanie prokuratúry a celého justičného systému.

Pokiaľ napriek mimoriadne neštandardným rozhodnutiam najvyšší predstavitelia generálnej prokuratúry nedokážu svoje kroky náležite vyargumentovať pred verejnosťou, ide o zlyhanie, ktoré popiera všetky predsavzatia nového vedenia,“ dodala organizácia.

Viac k témam: kauza, oslobodenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rušenia obvinení bez vysvetlenia vzbudzujú vážne pochybnosti, konštatuje Transparency International Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *