Home / SLOVENSKO / Na Slovákov žijúcich v zahraničí sa vyčlenia každý rok vyše tri milióny eur, proritou bude vzdelávanie i výskum

Na Slovákov žijúcich v zahraničí sa vyčlenia každý rok vyše tri milióny eur, proritou bude vzdelávanie i výskum

28.8.2021 (Webnoviny.sk) – Na Slovákov v zahraničí by sa malo každoročne vyčleniť z kapitoly Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR viac ako 3,5 milióna eur.

Správu predložia do parlamentu

Vyplýva to zo Správy za rok 2020 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí a návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2022, ktorú v stredu odsúhlasila vláda. Správa bude ešte predložená aj do Národnej rady SR.

Vlani Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) obdržal 1 051 riadnych a mimoriadnych žiadostí o dotácie v sume takmer 4,9 milióna eur. Z nich bolo podporených 654 projektov od žiadateľov z 29 štátov vrátane Slovenska v hodnote viac ako 1,9 milióna eur.

Priorita dotačnej politiky

Prioritou dotačnej politiky ÚSŽZ je naďalej oblasť školstva a vzdelávania, vedy a výskumu s akcentom na deti a mladú generáciu, ako aj podpora projektov v kultúrnej oblasti, informovanosti a médií. Úrad sa zároveň snaží mapovať a reagovať na potreby dynamického vývoja slovenských komunít podľa jednotlivých oblastí a regiónov či samotných štátov.

ÚSŽZ minulý rok prijal 1 057 žiadostí o vydanie osvedčenia a vydal 1 172 osvedčení. Najvyšší počet žiadostí evidoval zo Srbska s počtom 694 prijatých a 771 vydaných osvedčení a Ukrajiny s počtom 344 a 387. Úrad vydal aj po tri osvedčenia do Rakúska a Argentíny a po jednom do Ruska, Poľska, Nórska, Českej republiky a Bosny a Hercegoviny.

Viac k témam: financie, Slováci v zahraničí, zahraničie
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovákov žijúcich v zahraničí sa vyčlenia každý rok vyše tri milióny eur, proritou bude vzdelávanie i výskum © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *