Home / SVET / Ukrajina oslavovala 30 rokov nezávislosti od Sovietskeho zväzu, krajinu trápia napäté vzťahy s Ruskom

Ukrajina oslavovala 30 rokov nezávislosti od Sovietskeho zväzu, krajinu trápia napäté vzťahy s Ruskom

24.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ukrajina v utorok oslavuje 30 rokov nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Výročie sa nesie v znamení napätých vzťahov s Ruskom, pripomína portál euronews.com.

Deň nezávislosti Ukrajiny pripadá na 24. august. V tento deň v roku 1991 ukrajinskí politici vyhlásili nezávislosť niekoľko dní po nevydarenom komunistickom puči proti sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi.

Hľadala vlastnú identitu

V decembri toho roku samostatnosť v referende odhlasovalo viac ako 90 percent Ukrajincov. Od rozpadu Sovietskeho zväzu Ukrajina prešla búrlivým obdobím konsolidácie svojej domácej a zahraničnej politiky, politických inštitúcií a hľadania vlastnej identity.

Deň nezávislosti má v krajine symbolickejší význam od roku 2014, keď Rusko anektovalo polostrov Krym a podporilo proruských separatistov na východe krajiny. Konflikt trvá doteraz.

Na Ukrajine sa v pondelok konal prvý medzinárodný samit o situácii na Kryme. Prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že urobí „všetko, čo bude možné“, aby opäť získal kontrolu nad polostrovom a Ukrajina „sa stala súčasťou Európy“.

Krátke obdobie samostatnosti

Podporu mu vyjadril predseda Európskej rady Charles Michel. „Som tu, aby som znova potvrdil neochvejný postoj EÚ: neuznávame a neuznáme protiprávnu anexiu Krymu a Sevastopoľa Ruskom,“ povedal na samite Michel.

Pred rozpadom Sovietskeho zväzu Ukrajina ako nezávislý štát naposledy existovala v rokoch 1917 až 1920. Krátke obdobie samostatnosti nasledovalo po chaose sprevádzajúcom revolúciu v Rusku a koniec prvej svetovej vojny.

Viac k témam: Deň nezávislosti, Sovietsky zväz
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina oslavovala 30 rokov nezávislosti od Sovietskeho zväzu, krajinu trápia napäté vzťahy s Ruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *