Home / SVET / Poľsko postaví plot na hraniciach s Bieloruskom a nasadí ďalších vojakov, zastaviť chce prílev migrantov

Poľsko postaví plot na hraniciach s Bieloruskom a nasadí ďalších vojakov, zastaviť chce prílev migrantov

24.8.2021 (Webnoviny.sk) – Poľsko plánuje postaviť plot pozdĺž hraníc s Bieloruskom a nasadiť tam ďalších vojakov, aby zastavilo migrantov usilujúcich sa o vstup do Európskej únie. Zároveň však ponúklo pomoc vyslaním humanitárnej pomoci pre tých migrantov, ktorí uviazli na poľsko-bieloruskej hranici.

Poľsko i tri pobaltské štáty – Estónsko, Litva a Lotyšsko – obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že v rámci tzv. hybridnej vojny posiela migrantov cez ich hranice, ktoré zároveň tvoria východnú hranicu EÚ. Spomenutí migranti najčastejšie pochádzajú z Afganistanu a Iraku.

Môže za nárast odveta?

Všetky štyri krajiny sa domnievajú, že nárast migrantov v ich pohraničí predstavuje odvetu Minska za sankcie EÚ voči autokratickému režimu v Bielorusku, ktorý od vlaňajších prezidentských volieb najprv násilne potláčal pokojné demonštrácie a v ostatných mesiacoch spustil silné represie voči proeurópskym aktivistom či médiám.

„Využívanie migrantov na destabilizáciu susedných krajín predstavuje jasné porušenie medzinárodného práva a kvalifikuje sa ako hybridný útok proti Lotyšsku, Litve, Poľsku, a teda proti celej Európskej únii,“ uviedli v spoločnom vyhlásení v pondelok.

Plot bude vysoký 2,5 metra

Varšava minulý týždeň uviedla, že v auguste sa zatiaľ z Bieloruska pokúsilo nelegálne vstúpiť do Poľska 2 100 migrantov. Takmer 800 z nich sa dostalo do krajiny a bolo umiestnených do štátnych zariadení.

Poľsko v reakcii na nával migrantov uviedlo, že na hranicu s Bieloruskom nasadilo viac ako 900 vojakov a hranicu na úseku 150 kilometrov posilní ostnatým drôtom.

V pondelok minister obrany Mariusz Blaszczak poznamenal, že na hranicu budú vyslaní ďalší vojaci a postavia na nej plot vysoký 2,5 metra. Nový hraničný plot postavia podľa maďarského vzoru, ktorý slúži proti migrantom na hranici so Srbskom a je vystužený špirálovitým žiletkovým drôtom.

Viac k témam: Bielorusko, hranice, migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľsko postaví plot na hraniciach s Bieloruskom a nasadí ďalších vojakov, zastaviť chce prílev migrantov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární

Ukrajina po nedávnych útokoch očakáva nedostatok elektrickej energie počas letných a zimných špičiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *