Home / SLOVENSKO / Fico sa obrátil na ústavný súd pre novelu zvýhodňujúcu zaočkovaných, nepáčia sa mu ani podmienky vstupu do prevádzok (video)

Fico sa obrátil na ústavný súd pre novelu zvýhodňujúcu zaočkovaných, nepáčia sa mu ani podmienky vstupu do prevádzok (video)

17.8.2021 (Webnoviny.sk) – Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podala podnet na Ústavný súd SR, v ktorom namietajú nesúlad novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia s Ústavou SR.

Ako uviedol predseda strany Robert Fico na tlačovej besede, zákon umožňujúci podmieniť vstup do prevádzky akýmkoľvek potvrdením je v rozpore s Ústavou SR z troch dôvodov.

Tri dôvody

Prvým dôvodom podľa Fica je, že sa zákonom narušuje trojdelenie štátnej moci, pretože sa nižšou právnou silou, teda vyhláškou, obmedzujú základné práva a slobody.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

„Druhý dôvod, pre ktorý atakujeme tento zákon je, že je zjavne diskriminačný, pretože ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú mať viac práv ako ľudia, ktorí zaočkovaní nie sú. No a tretí dôvod je pomerne vážny a teoretický. Je to otázka generality práva,“ dodal Fico s tým, že žiadajú okamžité zastavenie účinnosti tohto zákona.

Novela zvýhodňuje očkovaných

Parlament 25. júla schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných. Poslanci v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Tá umožní využitie tzv. digitálnych očkovacích preukazov (GreenPassov).

Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dá možnosť zohľadniť GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Za novelu zákona hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, žiadny poslanec sa hlasovania nezdržal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID pas, COVID-19, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico sa obrátil na ústavný súd pre novelu zvýhodňujúcu zaočkovaných, nepáčia sa mu ani podmienky vstupu do prevádzok (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *